Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
Срещи
ТИ МАКЕДОНЕЦ ЛИ СИ?
Ставро Клисурски


Работата ми беше свързана с много командировки. Веднъж, след като пообиколих Фжна България, трябваше да мина през София и Кфстендил, преди да се завърна в родния Фгозапад. В автобуса за столицата намерих свободно място до една жена - по-възрастна от мен, скромно облечена. И както става в подобни случаи, поведохме разговор. Започнахме от времето, поговорихме за безработицата, за цените... Тези, които са пътували често, знаят, че човек при случайни срещи в автобус или влак се отпуска и понякога споделя неща, които и пред близките си премълчава. Мисълта, че едва ли пак ще срещнеш този събеседник, те успокоява, а нуждата да споделиш някоя радост, болка или обида те подтиква да поговориш с непознат. Стига да е добър слушател. Та съвпаднахме си с моята спътница, в София взехме автобуса за Кфстендил и си подумахме от душа.
По едно време, пътувайки към Кфстендил, жената се вгледа в мен. Запитах я:
- Какво, нещо те смущава ли?
- Не, просто си мисля...
- Какво?
- Искам да те питам ти македонец ли си?
Постреснах се. Времената за нас, македонците, бяха мътни. А пък и не бяхме отваряли ни дума за народността. Но ми стана неудобно да я лъжа.
- Да. Как позна?
- Нали вече ти казах, че се занимавам с т. нар. куфарна търговия. Действам предимно в Македония. И не знам как стана това, но вече чувствам македонеца от километър.
- Как така?
- Не мога да ти обясня. Нещо в тялото, в главата, в погледа, в начина на говорене ми подсказва кой е македонец. Не, не, не зная точно какво е, но изклфчително рядко се обърквам. Но... веднъж сбърках и една жена ми се обиди, когато я попитах дали е македонка. По-нататък в разговора ни спомена, че е родом от Гоцеделчевския край. И излезе, че или аз сбърках, или тя не си знаеше произхода. Знам ли? Има нещо във вас, което не го осъзнавате. То ви е в кръвта - едно чувство за скромност, за доброта, за неподчинение, за достойнство. Трудно е да се определи... Но недей си мисли, че всички сте ангелчета. И между вас има византийци. И то какви!
- А ти каква си?
- Знам ли! Родена съм в Тракия, работила съм из Северна България, сега живея в Кфстендил. Но не знам каква съм. Пишат ме българка и ме увещават, че корените ми са в Азия. А ако корените ми са в Азия и идвам оттам, каква славянка съм тогава!? А някои познати ми казват, че приличам на тракийка. Какво да ти кажа. Важното е преди всичко да бъдеш човек. Но се оказва, че това е най-трудното нещо на този свят. Трудно е да се родиш човек, да израснеш и да минеш през живота като човек, да възпиташ децата си в човещина. Да ги убедиш, че за да бъдат достойни хора, необходимо е преди всичко да зачитат достойнството на околните. Да не се страхуват от нищо и от тях никой да не се страхува. Страхът е най-срамното и долно нещо в човешката душа. Защото този, който внушава страх, не е човек. Не е и изрод. Нещо по-долно е. Затова страхът е оръжието на слабите, на лъжците, на потисниците, на лакомите за пари, слава и величие, на насилниците.
Помълчахме. Неусетно пристигнахме и всеки пое по своята житейска пътека. Така и не разбрах откъде тази обикновена жена черпеше толкова мъдрост. А дали пък беше обикновена?
Няколко години минаха оттогава. Пътувам непрекъснато, но все не могат да се пресекат пътищата ни. Надявам се пак да се срещнем. С времето избледня в съзнанието ми нейният образ. Но интересно как и досега чувам гласа й: “Ти македонец ли си?... Не знам каква съм... Най-трудно е да бъдеш човек!”
И ей така - между другото - срещаме добри и мъдри хора и се разминаваме с тях може би завинаги. А в краката ни постоянно се пречкат някакви “по-долни от изроди” и вгорчават делниците ни.
И докога ще бъде така?

Врати се назад   Врати се горе
   НАРОДНА ВОЛЈА
ДА ПОГЛЕДНЕМ ИСТИНАТА В ОЧИТЕ
Читај
“АЗ СЛУШАХ РАЗКАЗИТЕ НА БАБИТЕ И ДЕДОВЦИТЕ СИ И ТЕ МЕ ЗАПАЛИХА ЗА МАКЕДОНИЯ”
Читај
СРЕДБА СО ПРЕМИЕРОТ НА РЕПУБЛИКА МАЛТА, Г. ЏОЗЕФ МУСКАТ
Читај
ОБРАЌАЊЕ НА ОТВОРАЊЕТО НА ПРВАТА НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА ВИЗАНТОЛОГИЈА И МЕДИЕВИСТИКА
Читај
ЖИТЕЙСКИЯТ КРАЙ НА ЕДИН СВЕТЪЛ И ВЪЗВИШЕН ПЪТ
ЧитајОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

TJ-Hosting
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2018 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting