Стенограма
С ПОЧИТ КЪМ ИСТОРИЧЕСКОТО МИНАЛО
КИРИЛ ИЛИЕВ


Тържество в гр. Кресна
На 12 октомври т. г. в гр. Кресна се проведе тържествено събрание в чест и спомен на Македонското (Кресненско) въстание, от чието избухване се навършиха 130 години. Присъстваха представители на ОМО “Илинден”-ПИРИН и граждани от всички краища на Пиринска Македония, от София и от Шумен. Събранието бе открито от съпредседателя на ОМО “Илинден”-ПИРИН Стойко Стойков, който благодари на всички, отзовали се на поканата. Доклад за въстанието поднесе професор Георги Радулов. Рецитал изнесе Димитър Иванов от Шумен, а свои стихотворения, посветени на кресненските въстаници, рецитира и Борис Сандански (роднина на Иван Сандански, който е участвал като знаменосец във въстанието, баща на войводата Яне Сандански). Б. Сандански представи книгата си за Кресненското въстание. Бе поднесен венец пред Паметника на Димитър Беровски в центъра на града. С минута мълчание присъстващите почетоха паметта на загиналите.
Събранието бе проведено в общинската зала в гр. Kресна, което се тълкува като още един знак за омекване на държавната политика, поне що се отнася до провеждане на мирни събрания. За това партията води дългогодишна борба в Страсбург, която от края на миналата година започна да дава плодове.

Тържество-поклон в Шумен
По повод 130 години от славното Македонско (Кресненско) въстание в читалище “Т. Петов” в гр. Шумен на 19.10.2008 г. бе организирано голямо тържество-поклон съвместно от шуменската и варненската секция на партията (последната водена от лидерката Златка Дамянова - поетеса и гордост на варненските македонци). Дамянова произнесе поздравително слово и рецитира свои творби, посветени на македонската борба.
За настроението на присъстващите свири и пя виртуозът на македонската песен и любимец на всички Ив. Ганчев. Своя талант изявиха сестри Спасови, брат и сестра Аргирови, Ана Георгиева и др. Изящно изпълниха танцова сюита Михаела и Рашка. Разиграна бе и традиционната томбола с много печеливши. Номерата тегли малкият Роланд, а предметите раздава най-малката - 3 години и 8 месеца - Александра. Ораторът, известен със своите емоционални речи, привлече вниманието с думите: “Дами и господа от всички народности и вероизповедания (присъстваха и други етноси), драги гости, мили братя и сестри македонци, скъпи приятели, изминаха 130 лета от далечната 1878 г., когато избухна Македонското въстание, наречено по-късно Кресненско. 130 години, откакто македонският народ за пореден път показа пред света своя свободолюбив дух. Духа на Филип и Александър Македонски, на Самуил и Карпош. Духа на надеждата за създаване на свободна, самостоятелна, независима македонска държава... Характерът на въстанието като ясен бял ден прозира както в самия правилник-устав, така също и в печата на началник-щаба. Те са трън в очите на българските историци и националшовинисти, защото и до ден-днешен не могат да намерят начин да ги завоалират и фалшифицират, въпреки че тази дейност много им допада и в тази област действат професионално и “научно”... Словото му бе изпроводено с бурни аплодисменти.

Патриотична екскурзия
Секциите на ОМО “Илинден”-ПИРИН от селата Коларово, Беласица и Самуилово, Петричко, организираха екскурзия до гр. Крушево, Р Македония. В легендарния град на първата република на Балканите членовете посетиха мемориала “Илинден” и Мечкин камен - мястото на прочутата битка и гибел на Питу Гули. Положиха венци и цветя на гробовете на Никола Карев, Питу Гули и на паметника на Мечкин камен. На връщане разгледаха и Марковите кули в Прилеп - замъка на Крали Марко. Всички останаха много доволни от видяното, припомниха си важни места, събития и дати от македонската история. КИРИЛ ИЛИЕВ

Врати се назад   Врати се горе