Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
Препечатано от вестник “Уикенд”
БОЖИДАР ДИМИТРОВ Е Остап бендер на българската история
Проф. ДИМИТЪР ОВЧАРОВ


Това се прави по категоричен и безапелационен начин. Тъй като противни мнения не се появяват, неговите словоизлияния се приемат от читатели, слушатели и зрители почти безусловно. А противни мнения няма, защото сериозните историци, социолози и политици не желаят да се занимават с него. И така тази посредственост започна да завладява ефира.
Най-добър пример за медийните изяви на Божидар Димитров е предаването му “Памет българска” по Канал 1. Предпочитана територия, на която се разгръщат творческите усилия на Димитров, са въпросите за изключителното превъзходство на българите над другите народи, което в императивна форма на доказване е направо мегаломанско. За него не е трудно да изрази твърдението, че българите са първите европейци.

И тук се питам къде ли са били древните гърци и римляни? (А и македонците?! - НВ). Според него българите са изключителни държавотворци. Където и да се установят, първата им работа е да създадат нова държава. Те също така са цивилизатори на останалите народи, за което те трябва да са ни признателни. Димитров е автор на още много подобни хрумвания, които дори аз не мога да изброя.Все ще изпусна някоя от милионните медийни изяви на “професора”. Любимото занимание на нашия автор е разобличаването на всякакъв вид митове в българската история. Според него тези митове са наслоени в съзнанието на българите, благодарение на некъдърността на нашите историци в миналото (да беше пожалил поне патриарха на българската историческа наука Васил Златарски).
Очевидно е, че Божидар Димитров не е наясно със същността на историческата митология и я обърква с историческите хипотези. Защото като всяка научна дисциплина и историята е изпълнена с различни, често пъти противоречащи си твърдения - в борбата за тяхната защита или отрицание се е раждала и се ражда истината. Именно затова тези хипотези не са митове, което важи и за произхода на българите, и за равнището на тяхната култура, и за датата на създаването на българската държава, и за ролята на покръстването на българите от княз Борис-Михаил, наричан от Димитров “цар”.
С особено настървение се отстоява отдавна изоставеното гледище, че българският народ не се е съпротивлявал на османското нашествие и сред него няма никакви юначни личности. Дали ще го чуе от гроба си севаст Огнян, който се сражава за вярата на цар

Иван Шишман, наричан от Димитров “негодник”?

Няма област, в която Божидар Димитров да не проявява изненадваща “компетентност”. Той може да се произнесе с еднаква увереност и за расовия тип на българите, и за това, че прабългарите са християни още по времето на хан Кубрат и неговите наследници. Защо ли е трябвало княз Борис да ги покръства. Компетентен е и за създателя на стенописите на Боянската църква и за още много подобни въпроси, изяснявани или неизяснявани от други български историци. Не е необходимо да се изброяват “ценните” исторически приноси, но за още един от тях е необходимо да се спомене. Търсейки някакъв мит около образа на Васил Левски, Димитров засяга отдавна изоставения въпрос, дали апостолът е “светец” или е само “най-успешен български политик”. Всеки здравомислещ човек може да отговори на това риторично запитване, че Апостолът на свободата е светец, но не е такъв в смисъла на християнската мисловност, а заедно с това е образ на политик-демократ... Димитров с ненадмината безцеремонност заявява: “Често ме питат, какво щеше да стане с България, ако Левски беше доживял Освобождението. Стефан Стамболов

на квадрат щеше да стане Левски

и щеше да действа в полза на българската кауза с не по-малка решителност и безпощадност към всички врагове на България”. Ще пощадя засегнатото преклонение на читателя към делото и жертвата на Левски, мерна единица за когото се явява Стамболов. Но няма да пропусна да кажа, че в дадения случай няма никакъв мит и не е допустимо историк да разсъждава какво би станало, ако... Изкушавам се да оприлича действията на Божидар Димитров с тези на класическия литературен герой Остап Бендер. Към това ме навеждат самоуверените му изявления, свързани с хора от съвремието: “ И двамата са ми приятели, но не съм се срещал през последните 20 дни нито с Бойко, нито с Първанов, за да знам какво е станало.” Без да търся отговор, защо двамата политици са пропуснали да осведомят за изминалите събития нашия политик и историк, ще кажа, че съм изоставил споходилото ме желание да гадая какво иска да каже Димитров, след като прочетох за неговите груби и невъзпитани реплики към Татяна Дончева и Нина Чилова, каквито галантният кавалер от съчиненията на Илф и Петров никога не би си позволил.

Врати се назад   Врати се горе
   НАРОДНА ВОЛЈА
ГОДИШЕН ДОКЛАД ЗА ПОЛОЖЕНИЕТО НА МАКЕДОНСКОТО МАЛЦИНСТВО В БЪЛГАРИЯ
Читај
КЪМ ВЪПРОСА ЗА НАРОДНОСТТА НА СТАРИТЕ МАКЕДОНЦИ
Читај
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Читај
СТИПЕНДИИ ЗА ВИСОКО ОБРАЗОВАНИЕ ВО Р МАКЕДОНИЈА
Читај
МАКЕДОНЦИТЕ ПРАЗНУВАХА 117 ГОДИНИ ОТ ИЛИНДЕНСКАТА ЕПОПЕЯ
Читај


Присъдено звание
ЧЕСТИТО!
С радост съобщаваме на нашите читатели, че нашият дългогодишен сътрудник и приятел Георги Радулов, родом от село Кремен, Пиринска Македония, и университетски преподавател, наскоро бе удостоен със званието “Професор” и неговата научна титла сега гласи “Професор доктор”. Поздравяваме г-н Радулов за заслуженото отличие и му пожелаваме на него и на неговото семейство много здраве, радост и дълголетие и все така да ни радва със своите научни трудове.
Честито, професоре!

Македонија пее
 
МАЈКА
Еј мајко моја сакана - мила
кажи каква тага срце ти си скрила?
Пред многу години под ведро небо
во градот Лерин родена сум чедо. (2)

Еј мајко моја сакана и мила
кажи каква тага - срце ти си скрила?
Пред многу години - тирани клети
не избркаа сите од домови свети. (2)

Еј мајко моја сакана и мила
кажи која желба последна би ти била?

Пред да умрам сине
Егеј јас да видам
барем уште еднаш
Лерин да си видам. (2)

Барем уште еднаш
Лерин да си видам. (2)

ЉУБОВЕН ТАНЦ
Еј мое најмило кај тебе сум тргнало
ти врати отвори, идам со свирачи
Дај душо заиграј така се сонило
дај душо дај ни се погодило.

Рефрен:
Заиграј боса, распушти коса
извиј го тоа тело вретено.
Играј со мене ќе запре време
тоа ќе ни остане.
Заиграј боса, распушти коса
извиј го тоа тело вретено.
Во таков занес, љубовен танец
тоа ќе ни остане

Еј око калешо, срцево те одбрало
во сини висини, сонце ти си ми.
Дај душо заиграј така се сонило
дај душо дај ни се погодило.


Поезия
 
МАКЕДОНСКА БАЛАДА
На Тоше Проески

Единствено с две длани под небето,
за да си вади хляба от земята,
той пееше и плачеше в сърцето
на всички неизвестни на съдбата.

Но търсеха ли вяра за народа
и знамето й - бъдеще да носи,
той ставаше и четник, и войвода,
и отговор на черните въпроси.

Сърцето му поглеждаше нататък,
а там - мълчание, което казва,
че пътят на избраника е кратък
и ножът на съдбата го прерязва.

Какво ли на света не отминава,
ала и неизменност съществува,
че вечно подла съвест се продава,
а истински предател се купува.

И вече всичко може да се случи,
когато е могъща нищетата,
а вярата разплакана се учи
да бъде непреклонна или свята.

Тогава неотменно се усеща
дихание на сатанинска близост
като прокоба за жестока среща
с човешкото падение и низост.

Ще бъде тържествуваща заблуда
за скъсаните нишки на съдбата,
че може без целувката на Юда
да има промислител на земята.

Смъртта е преобърнато начало
на устрема, доброто и мечтата,
което непременно е видяло
предизгревно рождената си дата.

Зора зори - зората на сърцето,
сърце тупти - сърцето на зората,
защото там е всичко под небето,
което носи пулс за свободата.

И възкресен с крила за необята,
човекът от съдбата е понесен
да пее и да плаче по земята
като душа на македонска песен.

АЛЕКСАНДЪР МАКЕДОНСКИOur Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting