Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
Вестник “Струма”, брой 13, 19 януари 2009 г. - Страна, кандидат за член на Европейския съюз, грубо погазва правата...

Със знанието на премиера на Македония Н. Груевски студентка в Благоевград 2-ра година не успява да се дипломира заради тормоз, че се пише българка

25-годишната Спаска Митрова от гр. Гевгелия разкри пред “Струма” покъртителната си история: Само защото не се отказвам от рода си съм подложена на непрекъснат натиск, не смея да дойда в България, за да се дипломирам, ще ми отнемат детето, съдът и социалните служби в Скопие са на страната на бащата - сърбоман.

25-годишната студентка в ЮЗУ “Н. Рилски” Спаска Митрова от гр. Гевгелия, РМакедония, втора година пропуска датите за държавни изпити и не успява да се дипломира, след като през 2007 г. завърши семестриално “Английска филология” във Филологическия факултет на ЮЗУ, не поради липса на ангажираност, мързел или нежелание, а защото е българка, шокиращия факт разкри репортер на “Струма”.
Големият ми проблем е, че съм българка и заявявам това във всички документи, въпреки че още нямам български паспорт, разказа драмата си младата жена. Баба ми и дядо ми са българи, половината ни роднини са в България и като дете много често се ме водили в Благоевград, както и нашите близки са ни идвали на гости, обясни Спаска Митрова и разказа историята си:
През 2003 г. станах студентка в ЮЗУ “Н. Рилски”. Три години по-късно се омъжих, сгодихме се през май и октомври беше сватбата. Още през онова лято мъжът ми започна да ми натяква да прекъсна обучението си, защото мразел България, но не съм и подозирала какво ме очаква. След сватбата започна да ме малтретира, защото отказах да зарежа следването си, вече бях бременна и ме заплашваше, че ако не се откажа от българския си произход и родителите си, ще ми вземе детето и ще ме вкара в затвора. Мъжът ми е сърбин, но и през ум не ми е минавало, че е в такава степен фанатик. През 2005 г. вече бях внесла документи за български поспорт и гражданство, но още чакам да го получа. Мислех, че всичко е само заплахи, но се оказа, че кошмарът ми едва започва. Когато се роди дъщеричката ми Сузана през февруари 2007 г., се бях върнала да живея при родителите си. Буквално дни след като се прибрах с нея от родилното ми донесоха у дома съдебно решение, което е уникално в съдебната практика - бащата има право да вижда детето в дома ми за 2 часа и аз трябва да му осигуря легло! Той не само че не идваше в определените дни, а ни тормозеше в нощните часове пиян или дрогиран и правише скандали. За всичко това редовно уведомявах Социалния център, а бащата в същото време ме обвиняваше пред тях, че не му давам да вижда бебето. Нито един път социални работници не дойдоха на проверка у дома, както ги молех. Вместо това Социалният център заедно с бившия ми съпруг ме дадоха на съд и бях осъдена условно, задето не съм му разрешавала свижданията. След месец последва второ дело и вторa условна присъда заедно с парична глоба. И двета решения се основаваха само на негови твърдения, без нито едно доказателство или направена проверка. Последва решение да водя малката в Социалния център, откъдето той я взимаше за 5 часа в дните за свиждане. Никой не се съобразяваше, че кърмя детето, връщаше ми я прегладняла, нервна, на няколко пъти болна и здравето й постепенно започна да се влошава. Пред социалните работници ме заплашваше, обиждаше, псуваше, заявяваше, че няма на кого да се оплача, щом съм българка, защото никой няма да ме чуе, и декларираше: “Съдията е наш!”.
През 2008 г. разбрах, че е завел трето дело, по което имало решение, за което аз и до днес не знам какво е, тъй като не съм го получила. Осъдиха ме на 3 месеца затвор, че не съм изпълнила същото това решение. Междувременно бях започнала работа в едно училище с уверението от ЮЗУ “Н. Рилски”, че съм семестриално завършила. Скоро след това ме отстраниха с мотив, че уверението е нелегитимно и не го признават. И всичко това се случва, защото не искам да имам двойно гражданство и декларирам, че съм българка. Разбрах, че бившият ми съпруг имал досие в полицията, че е наркоман, което вече е чисто. Не работи никъде и предполагам, че парите, с които разполага, са от кражби и наркотици. Писах жалба до македонския премиер Никола Груевски, но отговорът бе протоколен - въпросът ще се отнесе до компетентните органи. От 3 години никъде не съм излизала, страхувам се вечер да изляза навън, не мога да дойда дори за един ден до Благоевград, за да се явя на държавни изпити, въпреки че пътят от Гевгелия е около 3 часа в едната посока, защото веднага ще ме обвинят, че не се грижа за детето си и ще ми го вземат. Целта е ясна - да ми отнемат родителските права и да остана без образование, респективно без работа.
Въпреки че официално тайната комунистическа политическа полиция УДБА вече не съществува в Македония, реално тя действа във всички свери и машината й те смазва. Не знам какво да правя и към кого да се обърна за помощ - отчаяна е Спаска Митрова.

Записа
ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Б.р. Екипът на в. “Струма” се обръща с молба към премиера на България Сергей Станишев да предприеме нужните мерки в конкретния случай със студентката от ЮЗУ “Н. Рилски” в Благоевград, за да бъдат защитени правата й. Задължително е премиерът на Република Македония Никола Груевски, чиято старана кандидатства за членство в Европейския съюз, да използва правомощията си и да прекрати тормоза над една македонска гражданка, която се самоопределя като българка. Готови сме да публикуваме позицията на българските власти и мерките, които ще бъдат предприети в съответствие с международното право и двустранните договори между РБългария и РМакедония. Призоваваме и депутатите от Пиринска Македония да се намесят в защита на една майка с българско съзнание, чиито права са грубо нарушени и е обект на изнудване чрез детето й.

 
   НАРОДНА ВОЛЈА
Слоганот „Македонија е бугарска“ прогласен за официјална стратешка цел на Бугарија е закана по мирот
Читај
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Читај
Гласовете ви чуваме
Читај
Бугарија да ги изврши пресудите во корист на здруженијата на Македонците
Читај
Бугарија сака да го наметне своето видување за историјата
Читај


НИКОЛА ВАПЦАРОВ: “НИЕ СМЕ МАКЕДОНЦИ! И НАШЕТО ТВОРЧЕСТВО ТРЯБВА ДА БЪДЕ В СЛУЖБА НА МАКЕДОНСКАТА КАУЗА.”

Патриотска помош!

БЛАГОДАРНОСТ!

Во последните три години Македонска православна општина од Сиднеј, Австралија има помогнато на весник „Народна волја“ со вкупна сума од 16 500 австралиски долари. Без оваа помош единствениот македонски весник во Бугарија немаше да може да опстане и ќе требаше да прекине да излегува. За ова искажуваме најдлабока благодарност на патриотите од спомнатата црковна општина и им посакуваме многу здравје и среќа во животот и се најдобро!

Редакциски колегиум
на „Народна волја“

Глас од времето на окупацијата
 
МАКЕДОНСКА ПЕСНА
I.
Горо ле, горо жалосна,
Горо ле Пирин планино,
Имаш ли вода студена,
Водица да се напијам,
Ропска ми душа да оладиш,
Тагата да ми олесни!

II.
Горо ле, горо зелена,
Горо ле Пирин планино,
Имаш ли сенка ладовна,
Да седнам да се одморам,
Маките да ти прикажам,
Мои ропски маки-твои маки!

III.
Мома сум горо робинка,
Робинка мома Македонка,
Пиринска мома-егејска,
Како ме мајка родила,
Сонце не сум видела,
Ни бело, горо видело.
Ропство ми младост поцрни,
Тага ми душа помрачи,
Солза ми очи ослепи!
Туѓо ми име натуре,
Бугарско име татарско.

IV.
Горо ле пирин планино,
Горо ле мајко жалосна,
Учи ме горо разумно,
Од дома душман да истерам,
Така слобода да остварам
За мојот народ поробен.

V.
Пиринка гора зелена,
Жалосни солзи пророна,
И гласно на мома прозбори:
“девојка моја , Македонко
Девојка калеш-убава
Земи си пушка на рамо
На рамо пушка шмајзерка,
Опаши нагант револвер,
Развиј си знаме црвено,
Селанско знаме работничко
Црвено знаме вардарско,
Дојди си моме при мене,
Затруби туба борбена,
Борбена труба партизанска,
Нека се народ разбуди
Во цела земја македонска,
Борба на душман да отвори
Јуначка борба да оствари
За македонска слобода“.

РИСТЕ СПАСЕСКИ - Даскалот - Македонски
С. Тополчани 1943г.


Важно!

СООПШТЕНИЕ

На интернет можете веќе да најдете и бесплатно да користите Македонскиот толковен речник, како и Германо-македонскиот речник. Нивното објавување ги прави достапни за заинтересирани луѓе од целиот свет. Особено значаен е Толковниот речник кој во себе содржи повеќедецениски труд на македонските филолози. Можете да ги најдете и користите на следните интернет адреси.
http://www.germanski.com.mk/
http://www.makedonski.info/

Македонија пее
 
ЈАС СУМ МАКЕДОНЕЦ
Јас сум Македонец, чука срце македонско
животот ме понесе, во туѓина да живеам
и ти си сине Македонче во тебе тече
крв Македонска
Живеам за тебе гинам за неа за нашата Македонија. 2
Јас сум Македонец
пеам песна Македонска
од Вардаре Македонски
ти ја красиш Македонија.
Рефрен:
И ти си сине Македонче
во тебе тече крв македонска
живеам за тебе гинам за неа за нашата Македонија. 2
Јас сум Македонец
играм оро Македонско
дење ноЌе сине јас мислам
да се вратам во роден крај.

ИСПРАТИ МЕ МАЈКО НА СТАНИЦА
Далеку ќе одам јас
разделен од роден крај
како ќе ме испратиш
само твојто срце мајко знае.
Рефрен:
Не плачи, не плачи
стисни срце мајко затрај се
солзи течат нема граница
испрати ме мајко до станица.
Слушај сине мајка си
далеку да не одиш
кажи сине прозбори
кому ќе си мајка оставиш.
Две години ќе седам
назад пак ќе се вратам
ти ме роди порасна
долговите да ти исплатам.


Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting