Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
Страхът срещу свободата

П Л А Ш И Л А

Самуил Ратевски

От края на комунизма до днес не е имало в България преброяване без в него хората на „бившата” Държавна сигурност да спретнат истински бал на плашилата. Причината е, разбира се, че „пилците се броят наесен”, а малцинствата - на преброяване, та тези люде на лъжата не желаят да има много пилци по жицата на българската демокрация. Особено от „несъществуващи етноси” като македонския. Плашилата трябва да накарат пилците да не се показват, а да се крият някъде вдън горите Тилилейски. Така облачното небе на българската демокрация ще бъде чисто.

Спомням си как преди и по време на преброяването през 1992 г. се заговори из медиите за някакви чужди агенти, които мамели населението в Пиринско да се пишело небългарско, т. е. македонско. Та бяха вопли, че агитацията и резултатите от нея вземат голям мащаб, та бяха призиви и закани да се вземат мерки срещу „безродничеството” и съответни обещания, че това ще се направи. Въобще хвърчаха и плашила, и парцали и се създаде една атмосфера само за „свободно” самоопределение.
Не бе ли същото и през 2001 г.? Та тогава се стигна дори дотам полицията по време на самото преброяване да започне разследване срещу уж неизвестен извършител за разпространяването на 60 000 листовки с призив македонците да не се страхуват, а да се самоопределят такива, каквито се чувстват. И както обикновено, полицията се постара разследването да стане известно на всички чрез медиите. Е, разбира се, никой не бе наказан, но за това никой и не чу. То нали и самото разследване нямаше за цел да се наказва някого, тъй като и нямаше никакво нарушение, целта бе да се сплашат хората. За останалите сценарии и заплахи по медиите да не говорим.
Самата атмосфера на страх бе само едната страна на монетата. Нека си припомним как се правеха самите преброявания и какви чудеса видяхме на тях.
- Преброителите записваха преброяваните автоматично с българска народност, без да ги питат.
- Преброяваха стари хора, вземайки само данни от личните им карти и попълвайки според свое усмотрение и преценка.
- Когато някой пожелаеше да се запише като македонец, му се даваше неточна или непълна информация (например – „Няма такава графа”, и незнаещият, че може да се запише какъвто иска в графата „Други”, се съгласява да го пишат българин или въобще да не го запишат, или пък му казваха: ”Графа “Македонец” няма, ако искаш „Други?” – разбирано често от преброяваните като предложение да ги запишат не като македонци, а като някоя друга народност и пр.)
- Ако човекът настои да го пишат в графа „Други” като македонец, преброителите започват да спорят и го убеждават, че такава народност нямало, че не можело или не трябвало, като стигаха в някои случаи до молби или заплахи. При един мой познат преброителят (негов близък приятел) хвърлил листовете и го замолил: „Само не и македонец, после ще трябва всичко да преписвам!” Което ни отвежда и до големия проблем, че преброяваните не само не попълваха лично картоните, но не ги и подписваха даже, което отваряше възможности за всякакви манипулации след преброяването.
- Ако все пак са принудени да запишат човека като македонец, използват молив вместо химикал с неизтриваемо мастило (така постъпиха и у дома).
- В някои малки населени места се вършеше административно записване от кметовете, които съответно и „самоопределяха” жителите (повечето възрастни хора) съгласно официалната линия, т.е. без македонци.
- Според твърдение, на някои преброители им са давани устни директиви да не записват хората като македонци, а според други им са правени проблеми, ако в техните резултати има македонци (така в Благоевград изглежда неориентиран преброител записал друг мой познат като македонец, без да прави някой от посочените номера, само за да дойде след няколко дни да му се кара, че му е отворил такива проблеми и го запитал: „Защо, като си образован човек, се записа македонец, щом знаеш, че така не може?”
- Вземаха се най-строги мерки сред преброителите да няма хора с македонско самосъзнание, защото, видите ли, те щели да манипулират резултатите (или, иначе казано, щели да оставят хората, които искат да се пишат македонци)...
Но дори и след преброяването е извършван натиск върху хора на държавна служба да променят своето самоопределение и да се пишат българи. Такъв е случаят с кмета на с. Кромидово, Петричко, Борислав Филатов, самоопределил се като македонец на преброяването през 2001 г. Тъй като е кмет на населено място под 500 души, той не се избира от гражданите, а се назначава от общината. На него му е поставен ултиматум от петричките власти или да си смени самоопределението, или ще бъде уволнен. След консултация със съселяните си е решено, че по-добре е да направи този компромис и да остане на поста си, отколкото да им натресат някое диване от ВМРО БеНеДе. Така той изтегля преброителния си картон, задрасква македонец и пише българин. Самоопределение!?
Всичко това ставаше при отсъствие на графа „Македонец”, при официално отричане на македонското малцинство и при груба атмосфера на заплахи...
Въобще връх на демокрацията. Така че резултатът не бе изненадващ. Само в случаите, в които преброяваните македонци нито са се изплашили, нито са се оставили да бъдат измамени, както и в случаите, когато са се случили честни преброители, хората са успели да се самоопределят като македонци. Т.е. цифрите 10 803 и 5 071 за 1992 и 2001 г. не отразяват реалния брой на македонците в България, а само онова неустрашимо и добре подготвено срещу манипулации ядро, което властите не са успели да изплашат, измамят или прикрият. Или, иначе казано, истинският брой на хората с македонско самосъзнание е поне десетина пъти по-голям. Както веднъж се изпусна да си признае едно от баш плашилата, ако не били взели мерки, броят на записалите се като македонци през 1992 г. щял да бъде към 40 000– 50 000.
Не е случайно при това положение, че и резултатите от двете преброявания не се признават от никоя македонска организация в България!
Имайки предвид кой в момента е на власт, какви изказвания правеше за малцинствата, преди да дойде на власт, сегашният премиер, както и „чудото”, дето си взе за министър на българите в чужбина, никой и не е очаквал, че на предстоящото преброяване ще има промяна към по-добро. Как тогава да си обясним внезапния проблясък – включването на подграфа „Македонец” в електронното пробно преброяване?
Дали е дело на професионалисти, малко интересуващи се от маниакалните патологии на бивши и настоящи службаши, нациопати и целия останал плодовит род шамандури, плувнали по блатната политическа повърхност в България; специалисти, които, придобили самочувствие от европейското членство, просто са постъпили като европейци?
Или е поставено нарочно, за да се даде повод за поредния поход на плашилата и лов на вешици из българските медии?
Което и от двете да е вярно, несъмнено е, че неколкократно споменатият плиткоумен и извънгабаритен баласт на нацията веднага се хвана за случая. Неръждясващи механизми се задействаха и ние отново видяхме старите пиеси с все същите познати до повръщане артисти да превръщат в скандал едно от малкото добри и нормални неща, случили се в България през тази година. То бяха писъци, то бяха тръшкания, ще си каже човек – България е умряла и са ревнали на гроба й. А то пак кукловодите с вехтите им плашила. И отново видяхме докъде е затънала колата на българската демокрация и българската журналистика. Не се намери медия да попита самите македонци, аджеба, вие какво мислите по въпроса за самите вас. Може би защото са несъществуващи или защото е несъществуващ професионалният морал в българските медии.
„Скандалът” избухна на 2 септември т. г. и го започна, кой друг, ако не водената от агент „Иван” креатура ВМРО-БНД. В БГНЮЗ на тази дата в материал, озаглавен „ВМРО не искат “македонци” във формулярите за преброяването” и под рубрика „Срещу “новите” етноси”, можем да прочетем: „Според тях графи като „българомохамедани”, „македонци” и „гагаузи” трябва незабавно да бъдат отстранени от формулярите в пробното преброяване на населението... Споменаването на „македонски” и „гагаузки” етнос е антинаучно и антибългарско. ... Вместо да измисля етноси, българската държава трябва да настоява на най-високо дипломатическо ниво графи „българи” да се появят и в предстоящите преброявания в Р Македония, Албания и Гърция, смятат още от партията на Красимир Каракачанов ... Това не е играчка, заради такива грешки се водят войни.”
Типично за тези хорица скотоумие – да искат графи българи у съседите, а да забраняват графи като македонец в България. И сега – графа „Българин” в Македония има, а в България графа „Македонец” – няма. Нека после си говорим къде има повече демокрация и кой води недоброжелателна политика...
На 4 септември Дир.БГ под рубрика „Скандално” излиза с материал озаглавен „Управляващите измислиха ново преброяване по интернет и нови етноси”, а БГНЕС - с материал, озаглавен „ВМРО скочи срещу етносите в преброяването”. На 7 септември вече става известно, че ВМРО стяга бойкот на преброяването. Циркът се развихря с пълна сила.
На 8 септември се включи и Волен Сидеров. Неговите становища буквално се припокриват със становищата, изказани от Каракачанов и от Божидар Димитров. Вероятно един и същ човек в един добре известен орган им е писал сценария и репликите. Ето резюме на становището на Сидеров:
1. Има скандал и е допуснат много груб гаф.
2. Трябва да бъде понесена отговорност за ситуацията с пробното преброяване на населението и да бъде написана нова преброителна карта.
3. В цялата анкета има допуснати много груби грешки и по един изкуствен начин българското население се сепарира, разделя се на групи изкуствено.
4. Не е сериозен мотивът, че възможните отговори в пробното преброяване по интернет са включени въз основа на отговори, дадени от гражданите при предишно преброяване. Тези принадлежности не трябва да са резултат от хрумването на някого, а да имат своите ясни исторически и генеалогични корени. НСИ е сериозен институт и нещата трябва да стъпят на ясни научни, исторически обосновки.
Какви са тези ясни научни и исторически обосновки е ясно – българските митове, че „македонско малцинство в България няма и не може да има”. Защо да се позволи на хората да се самоопределят, както сами преценят? Вместо това ще ги самоопределят, както им хрумне, хора като Сидеров, Димитров, Каракачанов...
В началото хората от НСИ се опитаха да защитят достойнството си и това на институцията срещу лумпен кампанията. Обясниха, че подграфите са съгласно самоопределението на гражданите при предишните преброявания. На 3 септември в самото начало на изкуствения скандал НСИ категорично отказват да признаят, че има някакъв гаф.
Част от оправданията им обаче създават подозрение, че е запланувана манипулация с преброяването. Ето какво пише Дир.БГ, на 4 септември във вече цитирания материал, цитирайки в. „Труд”: „От Националния статистически институт вчера отказаха да си признаят гафа с анкетните карти за преброяването, отбелязва още в. “Труд”. Хората в Родопите така си се самоопределят, затова вкарахме графа “българо-мохамедани”, каза шефът на демографската статистика в НСИ Иван Балев. Според него по този начин страната ни не признавала помашко малцинство, а улеснява родопчаните при попълването на анкетите. При обработката на анкетите всички, които са попълнили графа “българо-мохамедани”, щели да бъдат добавени към тези, които са се определили като “българи”, каза Балев.”
С други думи, нека хората си се самоопределят „Помаци”, никой не им го признава. Вкарват им подвеждаща графа „Българо-мохамедани”, вместо „Помаци” и накрая независимо от тяхната воля пак ще ги сложат и броят в кюпа с българите. Зачитане на самоопределението – няма що. Чиста измама.
На 8 септември председателката на НСИ Мариана Коцева даде няколко достойни изявления: „НСИ нито има компетенциите, нито има задачата да се произнася какви етноси има. Важно е да гарантираме правото на всеки да се самоопредели.” (Мариана Коцева: Важно е да гарантираме правото на всеки да се самоопредели, 08 септември 2010, Агенция “Фокус”) „Всеки има право да определи себе си, както реши” заяви пред медиите Коцева.
И така лудите лудуваха цяла седмица, а мъдрите дори не си размърдаха мозъците да се размъдруват. Само ВМРО-БНД и „Атака” говориха, другите партии и организации мълчаха. Защото вероятно хем им отърваше това, което правеха и говореха екстремистите, хем им бе спестен резилът самите те да казват такива срамни неща. Хората от НСИ останаха без никаква подкрепа. Правителството, като изключим незнаещия да си затваря устата и безспирно плещещ глупости министър, гузно си замълча. Остави служителите си в лапите на тълпата. И председателката на НСИ на 8 септември се принуди да си даде оставката.
Обаче стана засечка. Приемането на оставката щеше да бъде сериозен удар за България пред европейските партньори, защото, както обясни премиерът, тя е „с авторитет в Европа и партньорските институции” (Агенция „Фокус”, 9 септември 2010). Тя е и член на ръководната група за партньорство на Европейската статистическа система. Затова оставката й не бе приета. Измислено бе друго, но за него след малко.
Върхът на всичко бе предаването „Сеизмограф” по Б Т В на 11 септември. Там среща си дадоха председателката на Националния статистически институт Мариана Коцева, Божидар Димитров и лидерът на ВМРО-БНД Красимир Каракачанов. Като изключим дамата, чиято покана бе съвсем на място, то какво търсеше там министърът на българите в чужбина? Какво отношение има неговият ресор с небългарите в България? И лидерът на лишената от всякакво обществено влияние БНД (но ползваща се с необяснима медийна подкрепа), кого всъщност представляваше в това предаване? Може би лудите, ако съдим по това как се държаха и той, и „шибаният” министър, като се потрудиха с викове и крясъци да заглушат аргументите на споменатата госпожа. Една малка картина на нашето общество, в което хора, затънали до ушите в ... гнусотиите на някогашното комунистическо гестапо, не дават думата, крещят и заглушават гласа на разума. Но нали това им е работата на агентурните плашила и от тях мъдрост, изящество и кавалерство никой не очаква.
Все пак Коцева успя да им каже в очите: кои сте вие, един министър и един политик, че да казвате как да се самоопределят хората? Отговориха й с крясъци.
Върхът на връш-ката в това предаване бе фактът, че този министър, т.е. представител на самото правителство, дръзна в ефир да заявява, агитира и аргументира налудничавото си мнение, че самоопределението не можело да бъде свободно, ами трябвало да се извършва по някакви „научни” критерии, без да крие претенцията си той да участва в тяхното определяне, същото, каквото говореха цяла седмица агент „Иван” и Волен Сидеров (наричан от някои Болен Лидеров). Министърът и историк, известен сред историците на Балканския полуостров с прекрасните имена „българският барон Мюнхаузен”, „българската Шехеразада”, „Остап Бендер на българската историография”, „Бай Ганьо на българската историография”, „разказвач на легенди”, “смешник” и подобни, желае заедно с ято други агенти да определя какви да се самоопределят хората. Хубаво за него е поне, че си вярва, че е учен, защото това май никой друг историк не го вярва. С това негово изказване правителството се солидаризира с „Атака” и ВМРО-БНД – колко лесно е да паднеш ниско, наистина.
И какво мислите стана след това? Премиерът на европейската страна веднага уволни побъркалия се за пореден път министър, като публично се разграничи от антидемократичните му изказвания и гарантира правото на свободно самоопределение? Ако сте си помислили такова нещо, то изводът е, че не знаете по кой свят ходите и трябва спешно да напуснете страната. Тъкмо напротив - премиерът заповяда да започне пълно разследване, за да се открият виновните за възникналото напрежение в ... министерството, партии, ДС...? Не, разбира се, та това си е все същата България. Разследвани бяха хората от НСИ. Започна лов на вещици, кой пусна „несъществуващите етноси” в преброяването. За само няколко дни бяха уволнени петима.
На 14 септември: „Кабинетът уволни двамата заместници на директора на Националния статистически институт, отговорни за гафа с пробното преброяване. Това съобщи пред медиите премиерът Бойко Борисов. Отиват си Мустафа Зинал Хасан, отговарящ за демографската статистика, и Галина Лукарска, чийто ресор са информационните технологии.
Двамата заместник-председатели на Националния статистически институт са уволнени с решение на Министерския съвет от днес, обяви премиерът Бойко Борисов. Борисов уточни, че уволненията са заради скандала с пробното преброяване, който се разгоря, след като в електронната карта бяха въведени несъществуващи етноси у нас.” (Агенция „Фокус”, Гаф след гаф, Уволниха шефове в НСИ заради измислени етноси)
На 16 септември Нюз.БГ съобщи: „Още трима експерти са уволнени от Националния статистически институт заради скандала с появата на несъществуващи етнически групи в картата за пробното преброяване. След двамата заместник-председатели с постовете си ще се разделят директорът на дирекция “Демографска и социална статистика” Иван Балев и двама негови подчинени.” („Уволниха още трима експерти от НСИ”).
Тези уволнения изпратиха ясен сигнал до всички: македонското самоопределение е престъпление, за което се наказва. Разбира се, всеки запознат с материята знае, че няма да дръзнат да наказват никого, самоопределил се като македонец, няма да посмеят да стигнат дотам, няма и защо да го правят. Стига е по-слабо информираните сред македонците да вярват, че е така, и да се страхуват да се самоопределят на преброяването. За да може, ако не от реалността, то поне от преброяването да изчезнат македонците, за да могат разните нациопати по върховете на властта по-спокойно да лъжат чуждите наблюдатели, че македонско малцинство в България няма. Защото резултатите от това преброяване ще бъдат ползвани от всички през следващите десет години.
Съвсем основателни бяха реакциите на македонските организации в страната. Изпратиха писма до премиера и НСИ, както и декларация в медиите. По традиция македонските медии я отразиха – българските не. Сякаш нямаше нищо общо със случая. Обаче не предвидиха, че декларацията е изпратена и до посолствата на много европейски страни в България и до множество европейски институции. Трябва на някой дипломат да е направило впечатление премълчаването на декларацията, а с това и на факта, че в България спрямо македонците съществува цензура, защото на 20 септември, пет дни след изпращането на декларацията, изведнъж Агенция „Фокус” се заинтересува за нея и взе изявление от съпредседателя на ОМО „Илинден”-ПИРИН Стойко Стойков. Трудно може да намери нормално обяснение това огромно за информационна агенция закъснение да обърне внимание на една актуална новина, както и неочакваното желание да се отрази една вече остаряла вест, освен със стремежа да се замаже лошото впечатление от премълчаването на декларацията. Неслучайно собственикът на агенцията е бившо ВКР-е от ерата на комунизма.
Какви са аргументите, включени в искането на македонските организации да се включи графа „Македонец” в преброяването?
1. През последните 70 години на практика във всички преброявания хиляди и десетки хиляди български граждани се самоопределят като македонци (164 000 през 1946, 187 000 през 1956 г., около 10 000 през 1965 г., 10803 през 1992 г., 5071 през 2001 г.).
2. След проведената кампания в медиите срещу съществуването на графа „Македонец”, но и срещу самото съществуване на македонска идентичност и право на самоопределение като македонец и след като от страна на министър в правителството, но и от самия премиер включването на графа „Македонец” се третират като някакво нарушение и вина, изискваща наказание, се изпраща силен сигнал срещу правото да се самоопределиш като македонец (или от друга отричана народност), нещо, което ще има следните извънредно тежки последици:
а. Неизбежно ще повлияе както на институцията, организираща преброяването, сред която се извършва разследването по нареждане на премиера за откриване на „виновните”. С това в обществото се поставя под въпрос нейната обективност при предстоящото преброяване.
б. Дава се на преброителите да разберат, че самоопределение като македонец и подобно не е желателно, а е антибългарско, антидържавно, ненаучно и въобще недопустимо. Създава се съвсем реално изкушение пред преброителите да подхождат недемократично и неправилно, като самоинициативно злоупотребяват със своето положение от криворазбран патриотизъм и дълг и поради чувство на безнаказаност и правота.
в. Извършва се влияние и натиск върху гражданите на България с македонско самосъзнание; изпраща им се ясно послание, че самоопределянето като македонец е нежелано от държавата, дори е антидържавно и престъпно.
Посоченото прави графата „Македонец” задължителна, за да се демонстрира, че не става дума за антидържавна или забранена и невъзможна самоидентификация, а за напълно приемливо и гарантирано право. Неприсъствието на подобна графа при създадената атмосфера ще доведе до силно изкривяване на резултатите от преброяването и закономерно - до тяхното отхвърляне от страна на македонските организации.
3. Поради многократните отричания на съществуването на македонско малцинство от най-официално ниво от най-висшите органи и на трите власти, включването на графа „Македонец” ще способства за демонстриране на едно по-друго, положително отношение спрямо тези хора, би довело до успокоение сред средите на македонското малцинство в България и ще способства македонците свободно и без страх да изразят своята народност.
4. Българското правителство многократно е декларирало пред европейски и други външни фактори, че публикуването на данните от преброяванията с включени в тях македонци само по себе си представлява признаване. Това твърдение трябва да се доведе до логическия си край с включване в преброяването на съответната графа.
5. Ще се избегне едно дискриминационно отношение и подялба на етническите групи на важни и по-малко важни. След като всички плащат данъци, би трябвало и еднакво да се третират. По-големият брой не би трябвало да поставя в привилегировано положение и да му се дава подобен символен, но и официален документален израз чрез имането/нямането на собствена графа при преброяването. Сегашното положение се схваща от мнозина представители на тези групи като обидно и унизително.
6. Присъствието на такава графа ще намали опасността от манипулации и ще свали съмненията за съществуването на такива, както и съмненията в получения резултат. Това ще помогне получените бройки да бъдат общоприети, а не отричани и оспорвани както при предишните преброявания. Смятаме, че всички би трябвало да бъдем заинтересовани от получаване на обективни, а не спорни като предишните данни по този въпрос – това ще позволи и формиране на реална и обективна политика и преодоляване на различни митове и заблуди, които битуват в общественото пространство срещу носителите на македонско самосъзнание.
7. Ще улесни както преброителите, така и преброяваните и ще намали опасността от грешки и недоразумения.
8. Включването на графи за всички малцинства без съмнение ще допринесе за засилването на привързаността към държавата сред малцинствата в България, както и за засилване на доверието и приятелските връзки с близки и далечни страни, в които живеят представителите на тези малцинства.
9. Включването на няколко допълнителни графи едва ли ще създаде сериозни проблеми и едва ли би струвало толкова скъпо, че да оправдае демонстрирането на двойни стандарти спрямо гражданите според тяхното самоопределение към по-голяма или по-малка етническа група.
10. Освен признание на правото на македонците да се самоопределят като такива, графата ще бъде и израз на уважение към тяхната многократно декларирана воля.
11. Поради съществуващото голямо недоверие сред представителите на това (и други) малцинства спрямо провеждането на преброяването, включването на графа „Македонец” би демонстрирало решимостта на държавата да получи обективни резултати.
Поради посочените причини и при съществуващата атмосфера, ако не се включи графа „Македонец”, македонските организации в България няма да признаят за действителни резултатите от преброяването!
На основание на тези аргументи и поучени от манипулациите от предходното преброяване, пиринци се обърнаха до всевъзможни български и международни институции със следните искания, чиято реализация да гарантира обективността на преброяването:
1. На преброяването да фигурира като отделна графа и в електронната форма, и в преброителните картони отделна графа „Македонец”.
2. Преброителните листове да със сериен номер и да се подписват от гражданите.
3. Сред преброителите да има задължително и хора от всички малцинства, а не както последния път, когато специално се внимаваше да няма граждани с македонско самосъзнание.
4. Да се забрани употребата на моливи и други подобни изтриваеми средства за записване при попълването на преброителните листове.
5. Да се гарантира преброяването наистина да става при разговор с хората, а не задочно, административно или чрез използване на личните данни.
6. Да се инструктират преброителите за свободата на самоопределението и правото на хората да се изявяват каквито се чувстват, в това число и македонци.
7. Да се подсигурят независими наблюдатели, щаб за регистриране на нарушения, прозрачност и възможност за проверка от независими организации.
8. Правителството официално да заяви, че правото на самоопределение ще бъде гарантирано и че всеки сам без никакъв страх ще може да декларира своята народност, включително македонец, и че преброители, които са пречили или манипулирали това право, ще бъдат строго наказвани.
9. Много желателно би било, ако българското правителство, базирайки се на резултатите от преброяванията от 1946, 1956, 1965, 1992 и 2001 г., признае, че в България съществува македонско малцинство. Подобно признание се налага както поради обективното му съществуване, така и заради съществуващата враждебна атмосфера срещу това малцинство в България, както и затова, че досега българската държава от всички свои нива официално е отричала съществуването на македонско малцинство.
10. Да се дадат необходимите нареждания на ДАНС и полицията този път, за разлика от предишните преброявания, да не се намесват в преброяването и по никакъв начин да не пречат на свободното самоопределение на гражданите (особено на македонците).
Решения лесни и необходими. Но ще ги приложат ли?
Ясно се очертава пореден опит за манипулация с преброяването. Македонското малцинство трябва да намери сили да се пребори и истината да излезе наяве. Трябва да се надсмее над опитите да бъде сплашено от жалките ДС креатури и да ги зашлеви на преброяването, като без страх твърдо и недопускайки никакви манипулации, изрази своето самосъзнание. Защото плашилата са страшни само за онези, които се страхуват. Те нямат друга реална сила да влияят върху хората.

 
   НАРОДНА ВОЛЈА
Слоганот „Македонија е бугарска“ прогласен за официјална стратешка цел на Бугарија е закана по мирот
Читај
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Читај
Гласовете ви чуваме
Читај
Бугарија да ги изврши пресудите во корист на здруженијата на Македонците
Читај
Бугарија сака да го наметне своето видување за историјата
Читај

Излезе от печат второ, преработено, разширено и допълнено издание на

История на Македония
апология на македонството

от проф. д-р Георги Радулов


Книгата има общо 570 страници. Цена - 15 лева.
Купете си я преди да се е изчерпал тиражът.

Важно! Важно! Важно!

Дружеството на репресираните македонци в България припомня на всички репресирани през комунистическия период заради македонските си убеждения и съзнание, както и на техните потомци, че срокът за подаване на молби за компенсации и обезщетения е удължен до края на 2011 г. Молбите се внасят в областните управи, и пак там можете да научите и какви точно документи ви са необходими. Отварянето на тези досиета е от голямо значение за македонското малцинство в България.

Поезија
МАКЕДОНСКИ ОТГОВОР

На вестник „Народна воля” – по случай 30 години от излизането на първия му брой

Ето ме – с ръка върху сърцето,
просълзявано от черни думи,
че съм пътник за натам, където
няма страх от подлост и куршуми.

Даже нож до кокал да опира
и отровна чаша да изпие,
истина не може да умира,
камо ли на две да се превие. –

За да бъда никой! А без корен
може ли живот да съществува? -
Все едно – убит или съборен,
към безкрайно нищо ще отплува.
И така ... нататък до безкрая
чужди дом с потта си да съзиждам,
кой съм и защо съм – да не зная,
а къде отивам – да не виждам. -

Робът е удобен – до възхита,
че не търси път към светлината
и дори сълзата си не пита
кой му е виновен за съдбата.

Робът за Родина не тъгува
и не лее кръв за свободата,
а когато на смъртта слугува,
няма равностойност на Земята.
Случи ли се Юди да прекършат
крехките крилца на мекотели,
хлябът и лъжата ще довършат
новите поръчкови разстрели.

Хлябът ли? С трагична баладичност
и с ръцете на позорни нрави
може над абдалова безличност
златни ореоли да постави.

И лъжата е велика сила,
че безброй школовки като мине
може чрез тръбачи на резила
всяка сляпа истина да срине.
Ала всяка доблест под небето,
ала всеки нож за гилотина,
длъжни са да знаят, че сърцето
не продава съвест и Родина.

Не като страхливец и наивник
при лакейски завет ще се крия,
даже и да имам за противник
цялата световна мръсотия!

Александър МакедонскиИЛИНДЕНСКА - 1990-та

На Никола Вапцаров

Поете,
пак със мръсните ръце
днес пипат във душата на народа.
Но вече не прикриват свойта цел
потомците на вълчата порода,

която преди век света продра
със воплите по свойте братя роби,
а тайно –
в дива глутница се сбра
на брата роб земята да зароби.

Задружно сe нахвърлиха тогаз,
да не пропуснат по-тлъст пай
да сграбчат.
Не сме ги викали,
но кой ни пита нас?
За тях сме ние не народ,
а плячка.

Отхапаха по къс.
А сетне с вой
заръфаха се стръвно за гърлата,
вбесени –
искаха със кървав бой
да си докажат върху нас правата.

Но никой не доби нотариален акт.
Затуй те днеска пак се сдушват
здраво,
обзети от едничка мисъл –
как
властта си тук да увековечават.
Отново днес решават вместо нас,
отричат пак правата ни изконни.
В защита дръзнем ли да вдигнем
глас,
те обявяват ни извън закона.

Извън закона –
в своята земя,
изгнаници –
във своята родина.
Умът изтръпва в ужас,
онемял
пред тая страшна
варварска картина.

Да!
Ние носим тежката вина,
че в този слънчев кът сме се родили.
Престъпно е, че родната страна
така обичаме.
О, Боже мили!

Законът вълчи право им е дал –
затуй законно вършат беззакония,
погазват с ярост вяра,
идеал –
свободна да пребъде Македония.

Но ние няма да я предадем –
ще бдим, поете, с вашите плакати:
“Свободна искаме,
не щем,
не щем протекторати.”

Петър Мицков

Македонија пее

ТАКИ ДАСКАЛОТ

Таму ле мајко близу Битола
во реорската густа корија
Таки даскалот славно загинал
со неговата верна дружина
со нив загина смела другарка
млада Елпида Караманова.

Предадени од клети шпијони
ги сардисаа од сите страни
пушки згрмеа бомби стрештеа
крвава почна борба нерамна.

Тогаш извикал Таки даскалот
на неговата верна дружина
фрлајте бомби тиран сотрете
живи во раце не се давајте.

Клети тирани борба нерамна
сета дружина му ја избија
Таки даскалот жив не се даде
самиот крвта си ја пролеа
откачил бомба на неа легнал
За слободата на Македонија.

ТАМУ ДОЛУ КРИВОЛАЧКО

Таму долу Криволачко Црвени Брегови
умре јунак македонец Никола Петров. (2)

Со фашистка полиција борба водеше
цел ден он се стражуваше и им викаше (2)
Ви крвници на народот надвор од тука
Македонија се дига вас да истера. (2)

Јас сум чесен македонец крв македонска
вашите раце не се давам, сам се убивам. (2)
Спиј спокојно наш другару Никола Петров
ти загина за слобода за Македонија. (2)
Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting