Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
Магистер Александар Донски пред в-к "Народна волја"

НАД ПЕДЕСЕТ АНТИЧКИ АВТОРИ ТВРДЕЛЕ ДЕКА МАКЕДОНЦИТЕ НЕ БИЛЕ ГРЦИ!


Деновиве во издание на Македонското Литературно Друштво "Григор Прличев" од Сиднеј и ЕМАРИ од Штип излезе од печат книгата под наслов "СТАРОГРЧКИ И ДРУГИ АНТИЧКИ СВЕДОШТВА ЗА ПОСЕБНОСТА НА АНТИЧКИТЕ МАКЕДОНЦИ" од магистер Александар Донски од Институтот за историја и археологија при Универзитетот "Гоце Делчев". Книгата е објавена во две посебни изданија – на македонски и на англиски. Ја користиме оваа прилика за разговор со авторот.

Г-дине Донски за што станува збор во оваа книга?
- Јас секогаш се трудам насловите на моите книги јасно да ја одразуваат нивната содржина. Така е и сега. Во книгава објавувам сведоштва од педесет и осум (главно старогрчки) антички автори кои сосема јасно сведочеле дека античките Македонци не биле Грци. Цитатите од делата на овие автори се автентично пренесени и истите се проследени со соодветни коментари.

За какви сведоштва станува збор?
- Овие сведоштва опфаќаат широк дијапазон што се протега од директни артикулации во кои јасно се зборува дека Македонците не биле Грци, па се до индиректни тврдења. Директните сведоштва исто така се од различен карактер. На пример, еден старогрчки автор ги опишува Македонците како "нероднинска раса" во однос на Грците, а друг запишал дека омразата помеѓу Македонците и Грците во времето на битката кај Ис била толку голема што меѓу нив постоело "расно ривалство". Имаме и антички автор кој сведочи дека Македонците и Грците помеѓу себе комуницирале преку преведувачи, а голем број автори паралелно ги спомнувале Македонците и Грците, очигледно третирајќи ги како два одделни народа. Постојат и индиректни сведоштва. На пример неколку старогрчки автори прецизно ги опишале етничките граници на Хелените и притоа ниту еден од нив не ја спомнува Македонија како составен дел од истите.

Како ја добивте инспирацијата за оваа книга?
- Инспирација ми беше изјавата од поранешната министерка за надворешни работи на Грција Дора Бакојани, која во 2009 изјави дека античката историја е веќе напишана и целосно документирана. Се согласувам со ваквата изјава и затоа го пренесувам на читателите она што веќе е напишано, а тоа се сведоштвата од над педесет (претежно старогрчки) антички автори, кои јасно сведочеле дека античките Македонци не биле Грци.

Каков ефект очекувате од оваа книга?
- Очекувам книгата да нанесе тежок удар на големогрчката пропаганда. Посебно мислам на нејзината англиска верзија. Денешниот проблем што го имаме со Грција е во основа историски, во смисла чија била Македонија во минатото. Доказите од книгата несомнено потврдуваат дека во антиката Македонија била на Македонците, а не на Грците, и тоа го тврделе токму најпознатите старогрчки автори.

   НАРОДНА ВОЛЈА
ОТЧАЯНИ ОПИТИ НА ДАНС, ВМРО И ПРОКУРАТУРА ДА СПРАТ ПРИЗНАВАНЕТО НА МАКЕДОНСКОТО МАЛЦИНСТВО
Читај
КЪМ ВЪПРОСА ЗА НАРОДНОСТТА НА СТАРИТЕ МАКЕДОНЦИ
Читај
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Читај
ВОСПАЛЕНИ БУГАРСКИ ХЕМОРОИДИ!
Читај
ЧЕСТВАНЕ НА 110-ГОДИШНИНАТА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА НИКОЛА ВАПЦАРОВ
Читај

Абонирайте се за вестник "Народна воля"
УВАЖАЕМИ ЧИТАТЕЛИ,
Започна абонирането за вестници и списания за 2012 година. Вестник "Народна волja" и през идната година ще има каталожен номер 2050.
Както и досега, "Народна волja" ще Ви информира по интересуващи Ви въпроси от най-различно естество в областта на теорията, историята, културата, изкуството.
На страниците на "Народна волja" ще намерят място Вашите писма, Вашите въпроси, Вашата поезия!


Абонирайте се за вестник "Народна воля"!
Сумата за абонация е минимална:
за три месеца - 1,20 лв.
за шест месеца - 2,40 лв.
за една година - 4,80 лв.

Абонирането ще става във всички пощенски станции в страната. Крайният срок е 15 декември! Ако срещнете някакви затруднения при абонирането, обърнете се към редакцията на "Народна волja" - телефон 073/886-336!
"Народна волja" ще се стреми винаги да бъде вярна на Гоцевите завети и да ги пресътвори в живота на днешния ден!
"Народна волja" ще Ви запознава редовно със свободолюбивите идеи на македонските интелектуалци!
"Народна волja" ще разкрива редовно демагогската националшовинистична политика на ванчемихайловистката ВМРО.

Краен срок за абониране - 15 декември 2011 г.!
За читателите ни в Република Македония цената на едногодишния абонамент е 10 евро. Известяваме тамошните желаещи за абонация, че могат да сторят това в редакцията на седмичника "Македонско сонце" в Скопие. Бъдещите абонати задължително трябва да представят точния си адрес.
Желаещите да получават вестника от Европа заплащат по 40 евро, а тези от САЩ, Канада и Австралия - по 50 USD.
Четете и разпространявайте вестник "Народна волja"! Вестникът на истината, вестникът на утрешния ден!

"Народна волja" - каталожен номер 2050!
Ограничения при абонирането няма!
Знайте: истински свободните хора четат вестник "Народна волja"!
Абонирайте се, за да не пропуснете нито една среща с любимия си вестник и през 2012 година!


Побързайте

Историята на Македония

Все още има екземпляри от излязлото от печат второ преработено и допълнено издание на "Историята на Македония" от професор Георги Радулов. Книгата има общо 570 страници. Цена - 15 лева. Купете си я, преди да са се изчерпали и последните бройки!
Справки на тел.: 02/ 870 76 36.

Важно! Важно! Важно!

Македонија над се

На вниманието на читателите на в. Народна воля" предлагаме книгата "Македонија над се" от Стоян Георгиев (Томовичин).
Запознайте се с живота на един храбър син на Македония, устоял с чест високото си национално достойнство.
Който иска да я прочете, може да я намери в Интернет, стига да напише в Гугал "томовичин" или "tomovichin".

Македонија пее

КАЖИ, МОМЕ, ВИСТИНАТА

Кажи, моме, вистината,
љубиш ли ме, мамиш ли ме,
ил' сос мен' се подиграваш
да ти мине времето.

Сношти мина покрај вази,
тебе, моме, не те видов,
срце ми се растрепери,
почна солзи да ронам.

Сечи, моме, руси коси,
прави скала да се качам,
да ти видам бело лице
и рудото ти грло.

Ах, да можам да разберам
була ли си, ил' Гркиња,
ил' си, моме, Македонка,
та си толку убава.


ЛАЖИ, ЛАЖИ, ВЕРЕ

Лажи, лажи Вере,
лажи, кого лажиш,
само мене Вере,
немој да ме лажиш.

Јас си имам Вере,
леле, јас си имам,
јас си имам Вере,
до три болести.

Прва болест Вере,
леле, прва болест,
прва болест Вере -
струмички меани.

Втора болест Вере,
леле, втора болест,
втора болест Вере -
в туѓина ќе одам.

Трета болест Вере,
леле, трета болест,
трета болест Вере -
изгорев за тебе.

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

TJ-Hosting
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2019 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting