Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
Став на ОМО "Илинден" - ПИРИН

ГО ПОЗДРАВУВАМЕ ИЗВЕШТАJОТ НА ПРАТЕНИКОТ НА ОН ЗА МАЛЦИНСТВАТА ГЕJ МЕКДУГАЛ


Извештајот на госпоѓата Ѓеј Мекдугал (на сликата во десно) објавен на 3 јануари 2012 г., со која имавме чест да разговараме мината година ги содржи основните барања и проблеми на Македонците во Бугарија:

1.Официјално признавање на македонското малцинство од страна на бугарските власти.
2.Земање мерки против дискриминацијата на Македонците.
3.Регистрирање македонски партии и организации.
4.Полно спроведување на пресудите на Европскиот суд за човекови права во Страсбур
5.Изучување на македонски јазик во училиштата.

Во извештајот се побива и аргументацијата на бугарската држава со која таа со децении се служи пред меѓународната заедница за да го избегне признавањето на македонското малцинство.
Тоа е уште една победа за Македонците овде без разлика што не очекуваме Бугарија веднаш да ја смени својата политика. Важно е што на меѓународно поле вистината победи и во сите релевантни меѓународни извештаи веќе јасно и точно е одразена како положбата на македонскоито малцинство во Бугарија така и се подржани нашите барања за решавање на проблемите.

Република Бугарија треба да преземе мерки и да започне да ја подготвува почвата за промена на својата апсурдна политика по македонското прашање и истата да ја стави на реална, демократска и европска основа напуштајќи ја досегашната практика на негирање, дискриминација и асимилација. Тоа е потребно како за нас така и за неа!

   НАРОДНА ВОЛЈА
“МАКЕДОНСКО МАЛЦИНСТВО НЯМА И НЕ МОЖЕ ДА ИМА“. ДОКОГА?!
Читај
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Читај
МАКЕДОНЦИТЕ И БУГАРИТЕ – НЕМААТ ОПШТА ИЛИ ЗАЕДНИЧКА ИСТОРИЈА – ИМААТ САМО ЗАЕДНИЧКИ МОМЕНТИ
Читај
ОБРАЌАЊЕ ПО ПОВОД ДОДЕЛУВАЊЕТО НА ПРИЗНАНИЕТО „НАЈДОБАР МЛАД НАУЧНИК”
Читај
ВСЕМАКЕДОНСКИ СЪБОР В ЧЕСТ НА ЯНЕ В МЕЛНИК
Читај


Македонија пее

ДО КАДЕ ИМА СОЈ МАКЕДОНСКИ

Имам земја мајка мила
многу јадовна
со векови роб што била
пак е јадовна
и кинеа волци врани
срце в постела
ја делеа од три страни
и на три дела. (2)

Рефрен:

Мечкин Камен славен
славен Илинден
а некој вели
народ безимен
ако нека вели
дури научи
до каде има
сој македонски. (2)

Има уште крв што блика
по бој нерамен
има уште глас што вика
за Мечкин Камен
Ти кинеа волци врани
срце в постела
те делеа од три страни
на три дела. (2)
Рефрен:...


БОГ ДА БИЕ, КОЈ ПРВ ПОЧНА

Бог да бие, кој прв почна, (2)
кој прв почна да ми оди на печалба,
на печалба, мило либе - Америка.

Три години, без работа, (2)
без работа, мило либе, ем, без пари, (2)

Параходот веќе пристигна, (2)
пари немам, мило либе да се качам. (2)

Ако сакаш да си дојдам, (2)
продај си го, мило либе, ѓерданчето. (2)

Ако не стаса ѓерданчето, (2)
продај си го мило елечето.
Праќај пари, мило либе, да си дојдам.


Поезия

ФИЛИПИКА

От българи
и гърци
по-жестока
окупация
светът
до днес
не помни.

От векове
дълбока,
жива,
люта
рана
в гърдите
на Егея
и на Пирин
незаръбена
остана.

Родена
с алчна
кръв
и мисли
в злоба
закалени
и закърмени,
и заклети
в кръста
на лъжата.

Кърви
земята
македонска
от окупатори
засята.

Сълзи
душата
на сърцето
за Пирин
и Егея.

Сълзят
площади,
улици,
дворове,
ниви
и градини,
дерета,
урви
и увини.

Орат
земята
плодородна
на Егея
и дишат
на Пирина
красотата.

Благинка
чужда,
македонска,
кой
не иска?
Кой?

Усмивка
скрита
хвърля
сянка
право
срещу
нас - в очите.


ПЕТЪР ХРИСТОВ
ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

TJ-Hosting
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2018 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting