Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
Между скудоумието и скотоумието

ДА СЕ ПОСМЕЕМ НА МАКЕДОНЦИТЕ

Петър Делилакиев


Отново (и, както е тръгнало, не за последен път) сме свидетели на организирано и планирано осмиване на Македония и македонците. Думата ми е за филма "Македония" по БТВ на Иван Георгиев, излъчен на 28 януари 2012 г. Изглежда, някои не могат да понесат мисълта, че македонците не желаят да бъдат като тях.

Какво имам предвид. Това, че Македония въпреки огромните усилия и средства, хвърлени от страна на България, няма никакво намерение да се българизира; това, че въпреки всичко досега така и не успяха да създадат българско движение в Македония, освен карикатурно-екстремисткото "Радко"; че въпреки всички предсказания Македония нито се разцепи, нито дойде към България, нито се албанизира, нито е банкрутирала, нито... Вместо това Македония остава стабилна в кризата без помощта на европейските фондове; образованието в нея бележи истински бум (при това студентите там вече учат по учебници, използвани в най-елитните световни университети) – съответно броят на македонци, учещи в България, падна неимоверно много; в нея активно се строи; земеделието й продължава да бъде мечта за България; обществото се прочиства от агентите на комунистическите служби...
Може би това, последното, особено много дразни разните червендалести гестаповски подлоги, т.е. патриотични доносници на ДС в България. Тук тях само ги посочват, а те - в байганьовско безочие - се тупат в гърдите, викат "Булгаааррр!" и ни поучават как всичките били от патриотин нагоре. И продължават да заемат топли държавни и други длъжности (партийни лидери, депутати, министри, президенти, академици), продължават да бъдат питани-слушани и да определят злочестото обществено мнение в България, често къпейки се в честно и патриотично спечелените си милиони. За разлика от това в Македония има истинска лустрация. Т.е. хората, сътрудничили на комунистическата Държавна сигурност, не само се оповестяват, но и се отстраняват от обществени длъжности. За илюстрация може да послужи примерът с църквите. В България Синодът направи всичко възможно да не се изваждат досиетата на неговите членове, а след като се оказа, че 11 от 15 са били агенти – какво стана?! Нищо. Двама-трима се поизвиниха малко, други трима се изтопориха най-безсрамно и гордеейки се със своето падение, ни пробутаха втръсналата вече баята попара за патриотизма. Нито намек за истинско покаяние, да не говорим за оттегляне от поста. А в Македония? Там Синодът не само подкрепи искането на властите, но и публично заяви, че хора, сътрудничили на службите, няма да могат да бъдат нито свещеници, нито митрополити - нито да проповядват, нито да изповядват.
Разбираем е и гневът към новите сгради и паметници в Скопие. Това е жива и категорична демонстрация на македонците, че не смятат себе си за българи. Как да им простят това? Отгоре на всичко сред така похулените сгради и музеи има и Музей на Холокоста, посветен на насилието, извършено от българските власти срещу македонските евреи и изпращането им в лагерите на смъртта. Трудно е да преглътнат този факт "спасителите" на евреите.
И така, намираща се в тежки условия Македония се бори и върви напред (за разлика от нас, бих казал, които унило тъпчем в кръг като някакви затворници). Проблем на Македония е мястото, където се намира, и щурите й съседи, създаващи й проблеми за невероятни неща като това, как нарича собствената си държава, собствения си език, как гражданите й се самоопределят. И все пак без излаз на море, обиколена от лудите балкански национализми, войни и ембарга, тя някак устоява и упорито върви напред. Не мога да си представя дори на какво ли дередже щеше да е България, ако се сблъскваше с проблемите, които има Македония. За разлика от Македония проблем на България си е самата тя.
Но от медиите в България няма да чуем нещо добро за Македония. Няма да чуем за по-добрата им пенсионна и здравна система. То това не е интересно. Няма да чуем и за лустрацията на разни бивши агенти (пу-пу да не чуе народът български), нито за прогреса в образованието, далеч по-добрата храна (там няма нужда да се въвежда нов стандарт, защото той никога не е бил нарушаван), по-добрата пътна мрежа... Няма да видим и чуем македонски певци, артисти, писатели... Не, ще слушаме за разни радковци и Спаски, ще слушаме един презрян в Македония манипулатор като Любчо Георгиевски, зад чието мнение не е сигурно дори дали и самият той стои. Няма да чуем за истинските проблеми, болки и дилеми на македонците, а ще слушаме болните фантазии и въображаеми кризи на идентичността, които бълбукат из главите на разни претлъстели националисти в София.
Споменатият филм бе освен всичко друго богато рекламиран по БТВ, сякаш е нещо повече от мизерна манипулация, като създателят му бе поканен и в БТВ репортерите, където той сериозно се потруди да манипулира водещите, които - язък за професионализма! - приеха всяка глупост за чиста монета и прекараха голяма част от предаването си с широко отворени от учудване уста.
Насоката бе видна още от избора на "експертите", чието мнение е искано, сред които агентът на антимакедонския отдел на ДС Красимир Каракачанов и бившият български посланик в Скопие Александър Йорданов. Освен на домашното ДС думата бе дадена и на друг такъв вероятен агент на ДС, но от зад граница – Любчо Геогиевски. Към тях се присъединиха и двама криминални с тапия от Македония. Въобще прекрасна компания, сред която майките не биха пуснали децата си, а БТВ ги пусна в домовете ни.
Не си струва дори да се поставя въпросът, че при един подобен филм би трябвало да се даде думата на различните страни, за да изкажат техните гледни точки – на авторите на филма им е трябвала само една. При мое посещение в Скопие не останах с впечатление, че гражданите са възмутени или огорчени от статуите на площада, каквито, изглежда, са всички участници във филма, напротив, непрекъснато семейства се снимаха пред паметника-фонтан на Александър Македонски. Но интервюираните в този филм са специално подбрани, за да внушат идеята, че македонците са объркани глупаци без идентичност.
Безсмислено е да се преразказва всичко в този филм и предхождащите го рекламни клипове и предавания. Достатъчни са и няколко щриха. Още в рекламните клипове можехме да чуем как някакъв нещастник има наглостта да заяви, че "в Македония, ако се чувстваш българин, ти струва живота". И това го казва жив човек, на когото това очевидно не му е струвало живота, а явно и не се притеснява, че ще му струва.
За да подиграе македонците, авторът на филма спомена в БТВ репортерите, че в Македония съществува дружество на египтяните, и това стана повод за ново удивление над македонската глупост. Премълча, че става дума за сдружение на цигани, които са на мнение, че думата гюптин идва от египтянин. Истина-лъжа - тяхна си работа, то и в България доста хора мислят същото, само дето сдружение не са направили. Но какво общо има това със самите македонци?
Цитират някакъв анонимен македонски министър на вътрешните работи, който бил казал, че всички хора били произлезли от македонците. И това веднага го превръщат в позиция на македонциТЕ: на всичките. Сякаш вътрешните министри са не само експерти по история, но и тяхното частно мнение изразява официалната научна позиция в една или друга страна. Сякаш дори и ако някой наистина мисли така, то позицията му може някак да ангажира всички. Ами кажете, че е така бе, джанъм, та да разберем най-сетне, че твърденията, че българите са дошли преди 35 000 000 години от съзвездието Великата мечка и са дали цивилизацията на света (заедно с половината народи и всички владетели и гении), че Исус Христос е говорил на български, а на Мохамед майка му е от рода Дуло (онзи на Аспарух) а баща му е жрец на Тангра, че фараоните са носели български шапки колобарки, а българският календар е по-древен от шумерския и т.н., и т .н, са всъщност мнение не на отделни луди, ами на българиТЕ. И също така щом настоящият президент на България вярва, че е имал предишно прераждане и е бил жена някъде в Германия, то да си помислим, че всички българи вярват, че са имали предишен живот като германки? Кажете, та да се посмеем заедно...
Загадка остава за нормалния зрител защо сред различните сцени са заснети и индианци? И са показани неведнъж! Тези продавачи на сувенири и музика от Перу, каквито можем да видим и в България, какво общо имат с македонската нация? Само желанието на авторите на филма да оклепат и осмеят македонците.
Защо се акцентираше на хвърлянето на кръста във Вардар, също не стана ясно - да не би в невежеството си авторите да са си мислили, че така македонците крадат "най-българския" празник - Йордановден?
Каква бе тенденцията може да се разбере и от констатации като следната: има хора в Македония, които не приемат, че са антични македонци, защото всеки истински македонец може да намери две-три поколения назад свои роднини в България, а ако не може, то той е египтянин или пакистанска принцеса (в предаването БТВ репортерите).
Стана така, че хора, които си вярват, че произхождат от Аспарух, се смеят на македонците, че смятат, че имат връзка с Александър Македонски. При това изследванията на Игенеа показаха 35 % връзка между сегашните и античните македонци и 0 % между сегашните българи и онези - истинските - на Аспарух. Явно истината, че Александър Македонски е милион пъти повече роднина на днешните македонци, отколкото са Аспарух, Крум, Борис и Симеон на сегашните българи и че Аспарух е безкрайно повече сънародник на Ахмед Доган, отколкото на Волен Сидеров и Бойко Борисов, за тези хора е останала напълно неизвестна.
Проявява се отново стремежът да се осмее Македония и по този начин хем да се отклони вниманието на българите от факта, че са били и продължават да бъдат лъгани по македонския въпрос (ето 20 години след демокрацията в Македония българи няма), но още повече да не се допусне Македония да стане духовна опора за македонците в България, да не вземат да се гордеят с нея. Най-сигурният начин е да се направи за посмешище – кой би се гордял с нещо, на което масата се подиграва? Та така дори и преобразеният център на Скопие, за да не вземе да вдъхновява македонците, е най-сигурно да бъде превърнат в обект на подигравка.
И няколко думи за "терора" над българите в Македония. Ако някой явно проговорел, че е българин, го били вкарвали в затвора. Колко ли от членовете на "Радко" са били в затвора? Всичките? Половината? Една трета? Една четвърт? Десет процента? Май-май са по-малко. Виждаме, че им е струвало живота, значи. А и някои гравитиращи около тях са били министри, директори на държавни учреждения, депутати... все тежки форми на дискриминация.
Двама свидетели за "репресиите" над българи в Македония в този филм бяха Мирослав Ризински и Здравко Здравески (Къртицата). И двамата - осъдени криминални, излежали по няколко години затвор. Първият задето като съветник към Бюрото за икономичекси неразвити райони изнудил Блажо Георгиев да му плати 6000 евра, за да може да си получи парите по проект. Хванат с белязани банкноти, същият пропищя, че бил българин, и разплака от смях публиката с разказа как полицията насила му била тикнала парите в ръцете и го накарала да ги предаде на шефа си. Оттогава в България го водят за осъден поради българските му убеждения. По същото дело е осъден и директорът на същото бюро - албанецът Зуди Джелили – сигурно и той е осъден, защото е българин, кой знае... Вторият е осъден заради това, че е продавал несъществуващи апартаменти. На него пък кой ли му е тикнал парите и апартаментите в ръцете, кой знае.
След като не успя да убеди македонците да станат българи, нито пък хората с българско самосъзнание да се включат в антимакедонското екстремистко дружество "Радко", сега България възражда старата тактика на върховистите – купува всякакви престъпници от Македония. Лека - полека става ясно на всички корумпирани политици и криминални типове, че задължително трябва да си извадят български паспорт и хванат ли ги натясно, да започнат да вият, че са българи, и за това ги преследват. Подобни люде много добре се подреждат. Спаска Митрова, освен че реши семейните и съдебните си проблеми с извънсъдебни средства (политически натиск от страна на България), стана помощник на български евродепутат. Владимир Димов - бивш македонски министър на здравеопазването, търсен от македонските власти за извършени финансови злоупотреби, България отказа да го екстрадира и дори бе направен началник на отделение в болница "Токуда" в София. Още по-добре се уреди Владимир Тамбурковски, с четири присъди в Македония (издадени през 2007-2009 г.) за престъпления в размер няколко милиона евра (а, както се разбра, замесил се е във финансови престъпления и в Сърбия), пък чете лекции в Американския университет в Благоевград. Вероятно това спасява и Любчо Георгиевски, който си замина от премиерския пост извънредно богат – само къщата му в елитния квартал "Водно" е на стойност няколко милиона. Но как да го съдиш, като България ще го превърне в международен проблем и пречка за евроинтеграцията? И о, чудо на статистиката – всички тези герои са все измежду съдените след 2006 г., когато България стана член на ЕС. Как един такъв съден "българин" не се случи преди това!
За глупостта лек няма, а национализмът умее да бъде и форма на доброволен идиотизъм. Защо да не стане престъпникът българин – то престъпник и без това нация и отечество си няма, а пък за единия мухабет и от затвор да го спасят, и откраднатото да си запази, и добра служба да му дадат – е, как да не стане българин! Нали все пак е престъпник, не е луд, и нали не му искат, а му дават баницата...
А като стана дума за луди, не мога да не припомня случая от преди няколко години, когато два автобуса гръцки националисти се изсипаха пред най-известната македонска лудница – "Бардовци", за да "спасяват" затворен там уж поради националните и политическите си убеждения "грък" от Скопие, а всъщност психически болен младеж, изпратен там от майка си. Отидоха си с подвити опашки. И така излиза, че разликата между двата национализма май е в това, че българските националисти предпочитат престъпниците, гръцките им колеги – лудите.
С тази си политика България, освен оазис на престъпността, се превръща и в негова база и дестабилизиращ фактор за региона.
Създаването на подобни филми с подобни прийоми и тяхното популяризиране е признак на низка култура и пълно неуважение както към Македония и македонците, така и към зрителите в България. Какво ли би се случило, ако подобен филм, само че за България, бъде показан в Скопие? България би отнесла въпроса чак до Брюксел! (Чухме какъв джангър вдигнаха за безобиден художествен филм, преди още да са го гледали.)

Македония реагира с мълчание. И наистина какво друго остава, когато не желаят да чуят думите ти? Може би сред патологичния си смях ще чуят мълчанието. И гнева, скрит в него. И умиращото в него добросъседство и приятелство.

   НАРОДНА ВОЛЈА
“МАКЕДОНСКО МАЛЦИНСТВО НЯМА И НЕ МОЖЕ ДА ИМА“. ДОКОГА?!
Читај
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Читај
МАКЕДОНЦИТЕ И БУГАРИТЕ – НЕМААТ ОПШТА ИЛИ ЗАЕДНИЧКА ИСТОРИЈА – ИМААТ САМО ЗАЕДНИЧКИ МОМЕНТИ
Читај
ОБРАЌАЊЕ ПО ПОВОД ДОДЕЛУВАЊЕТО НА ПРИЗНАНИЕТО „НАЈДОБАР МЛАД НАУЧНИК”
Читај
ВСЕМАКЕДОНСКИ СЪБОР В ЧЕСТ НА ЯНЕ В МЕЛНИК
Читај


Македонија пее

ДО КАДЕ ИМА СОЈ МАКЕДОНСКИ

Имам земја мајка мила
многу јадовна
со векови роб што била
пак е јадовна
и кинеа волци врани
срце в постела
ја делеа од три страни
и на три дела. (2)

Рефрен:

Мечкин Камен славен
славен Илинден
а некој вели
народ безимен
ако нека вели
дури научи
до каде има
сој македонски. (2)

Има уште крв што блика
по бој нерамен
има уште глас што вика
за Мечкин Камен
Ти кинеа волци врани
срце в постела
те делеа од три страни
на три дела. (2)
Рефрен:...


БОГ ДА БИЕ, КОЈ ПРВ ПОЧНА

Бог да бие, кој прв почна, (2)
кој прв почна да ми оди на печалба,
на печалба, мило либе - Америка.

Три години, без работа, (2)
без работа, мило либе, ем, без пари, (2)

Параходот веќе пристигна, (2)
пари немам, мило либе да се качам. (2)

Ако сакаш да си дојдам, (2)
продај си го, мило либе, ѓерданчето. (2)

Ако не стаса ѓерданчето, (2)
продај си го мило елечето.
Праќај пари, мило либе, да си дојдам.


Поезия

ФИЛИПИКА

От българи
и гърци
по-жестока
окупация
светът
до днес
не помни.

От векове
дълбока,
жива,
люта
рана
в гърдите
на Егея
и на Пирин
незаръбена
остана.

Родена
с алчна
кръв
и мисли
в злоба
закалени
и закърмени,
и заклети
в кръста
на лъжата.

Кърви
земята
македонска
от окупатори
засята.

Сълзи
душата
на сърцето
за Пирин
и Егея.

Сълзят
площади,
улици,
дворове,
ниви
и градини,
дерета,
урви
и увини.

Орат
земята
плодородна
на Егея
и дишат
на Пирина
красотата.

Благинка
чужда,
македонска,
кой
не иска?
Кой?

Усмивка
скрита
хвърля
сянка
право
срещу
нас - в очите.


ПЕТЪР ХРИСТОВ
ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

TJ-Hosting
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2018 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting