Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
Безсмъртието на Никола Вапцаров не може да бъде разстреляно!

КОШМАРИТЕ НА ОНЕЗИ, ПРИ КОИТО ИДВА "КАТО НЕЧАКАН И НЕИСКАН ГОСТЕНИН"

Биляна Вардарска
(Продължава от миналия брой)Отвързаха ръцете им и веднага ни заобиколиха в обръч полицейски агенти и стражари. Те не ни изпускаха из очи.
Какво да се говори в такава минута? Стоим хванати под ръка. Всеки усеща как бие сърцето на другия. Кольо пръв заговори:
- Боя, в последните минути на живота си ти казвам честно и искрено, че мама и ти ми бяхте най-близките и скъпи същества, но аз не можах да направя нищо хубаво за нас... А сега е много късно... Прощавайте... Какво да ти кажа на прощаване?... Ти какво смяташ да правиш?...
- Не зная, не се тревожи за мен...
Напрегнах всичките си сили да овладея вълнението си. Стиснах ръката му и прошепнах:
- За себе си какво ще поръчаш?
- Гледай тетрадките със стиховете да не пропаднат. Скрий ги добре. И когато настъпи свободата, нека Христо Радевски ги редактира и да помогне за по-хубавото им отпечатване.
Казаха ни, че трябва да се разделиме.
Кольо ме прегърна. Замълча за миг. Чувах биенето на сърцето му. После се целунахме за последен път.
- Сбогом, Боя! Поздрави мама и другарите! – каза тихо Вапцаров и стискаше до болка ръката ми. – Сбогом, мила Боя!"
Последна прегръдка и прощална целувка. Бойка Вапцарова го е разказала потресаващо.
Отрицателите на Вапцаров искат да му припишат морал и етика, които той не е притежавал. Предсмъртните минути на поета ни убеждават, че "неискан" трябва да се разбира като "мислене в образи", а не да се гледа на понятието през призмата на елементарната дребнавост. Моралът и етиката на Вапцаров са гледали много дълбоко и са виждали много надалече. И това хубаво, което е искал, но не е могъл да направи за жена си – ще го направи след време другият, непознатият, но ... неизбежният. Съдба.
И те ще бъдат истински щастливи.
И от това щастие поетът ще се чувствува не само "нечакан", но и "неискан" – защо да го смущава – дори на сън. Дори на сън неговата трагедия да не се надвесва като черен облак над щастието им.
Човекът, който отива на разстрел за щастието на всички социално унизени, може ли да не желае щастието на жена си и след своята смърт? И не случайно в последния вариант на стихотворението поетът е заменил "неискан" с "далечен". Смъртта отвежда толкова далече, че връщане оттам няма – само на сън...
Когато човек чете творенията на българските отрицатели на Никола Вапцаров, остава с убеждението, че те са си обявили мълчаливо състезание кой ще достигне апогея и за тази цел средствата не се подбират, защото не е лесно да се изопачи истината, за да се принизи висотата на личността му и след това да се окаля. По български, разбира се.
Какво имам предвид?
Една публикация, озаглавена "Мими Балканска отнесе в гроба истината за любовта си с Вапцаров", поместена във в-к "Уикенд" в броя от 24 – 30 юли 2010 година от Иван Георгиев.
Нека хвърлим бегъл поглед върху тази публикация, като започнем от заглавието й. Макар че един вестник има различни читатели, заглавието на всички внушава, че между примадоната на оперетата Мими Балканска и Никола Вапцаров е имало любов, но тя е останала "тайна" и Балканска я е занесла в отвъдното. Твърдението се базира на стихотворение, посветено на актрисата.
Но и любовта е различна - от кал до красота. И няма нищо чудно, че красотата на едно изкуство е омаяла Вапцаров. Нека не забравяме, че поетът е свирел на мандолина – а това означава верен усет за наистина големия музикален талант. А че талантът на Мими Балканска е бил именно такъв, говори и фактът, че сред неговите поклонници е бил и известният турски политик Кемал Ататюрк.
От такава любов едва ли може да има нещо по-свято, по-чисто и по-възвишено. За друга любов между обаятелната Мими Балканска и Никола Вапцаров не може да се говори. Авторът И. Г. се пита как се е разгоряло чувството между тях, но не дава никакъв отговор. Вместо той, отговор дава следното изречение, което ще цитирам: "Биографи на певицата твърдят, че стихотворението не е продиктувано от плътска любов между двамата. В живота те дори не се познавали."
А щом не са се познавали, каква истина за любовта с Никола Вапцаров е успяла да занесе в гроба си Мими Балканска?
Както казах, читателите на вестника са различни. И все някои от тях ще допуснат невъзможното – че Вапцаров е бил "женкар" като един от тези, за които Владимир Маяковски е писал: "Налитат на всяка – с крака да е само".
За да се принизи нравствената чистота на Вапцаров, И. Г. отива още по-далече, като пише: "Знае се и за Вапцаров, че е имал любов както с Елисавета Багряна, както и с актрисата Иванка Димитрова."
Вапцаров имал любов с Елисавета Багряна – това смайващо твърдение вероятно е взето от златния фонд на фантасмагориите. Когато Багряна посещава Банско, след като чичо Митър е подарил на децата на Йонко Вапцаров намереното в планината сърненце, Никола Вапцаров наистина е бил дете. Но когато отива в Пирин планина в компанията на художника Щъркелов, за да изплаче сълзите си за починалия професор Боян Панев, поетът е 18 - годишен. Той вече е чел стиховете на Багряна и им е дал заслужаващата висока оценка. За него поетесата Багряна не е жена, а светиня. Всичко това най-подробно е описано от сестрата на поета Райна Вапцарова в нейните спомени.
И от това преклонение пред таланта и поезията на Багряна да се прави лекомисленият извод, че се знаело за любов между нея и Вапцаров, наистина е брутално и абсурдно.
А какво ли би казала Багряна (ако беше жива) за подобно нещо, Багряна, която предсказва на Вапцаров бъдеще на голям поет, а по-късно многократно казва и повтаря, че никога, никъде и по никакъв начин не се е срещала с Никола Вапцаров и изобщо не го познава?
Някои от доброжелателите на Вапцаров, като не можаха да се доберат до истинското значение на двете думи "нечакан" и "неискан", насочиха погледите си към актрисата Иванка Димитрова, но бързо се сепнаха, защото не намериха доказателства за тази предполагаема любов.
Когато става дума за Иванка Димитрова, не бива да се забравя, че тя е човек на изкуството и не може да не е чувствувала необикновено големия талант на Вапцаров. И се е прекланяла пред него.
А когато става дума за Никола Вапцаров, не бива да се забравя, че той е бил длъжен понякога да има поведение, което и сред най-близките му приятели и познати да не допуска съмнение, че се занимава с отговорна антифашистка дейност. И не случайно той не е арестуван в резултат на лична или наивна непредпазливост, а след големия провал. Но това в никакъв случай не ни дава основание да "търсим под вола теле" или да се съмняваме в почтения характер или моралната етичност на Вапцаров. Това е невъзможно за поета, от чието сърце са се родили и тези стихове:
"Аз виждам:
разкаляна вечер.
Тъга притиска
квартала...
И знам, че там –
зад всяка стена
и ограда – страда
един
отхвърлен син на
живота."
Подобни съчинителства за Никола Вапцаров – от "милиардерство" до "женкарство" - имат за цел и пряко, и косвено да принизят до обикновената човешка кал недостижимия характер и поетичен гений на тази извисена човешка личност. За съжаление това не може да бъде толкова трудно в условията на тройна разруха – икономическа, социална и духовна, когато обществената действителност е много далече от мечтата на Вапцаров, който й е дал превъзходен образ:
"И дишаш, дишаш толкова свободно!
И сам не вярваш, че това си ти."
Да се принизи образът на Никола Вапцаров – това е върховната цел на съвременното българско македономразие.

Световната съвест има право да се попита:
- Ако така се пише за една от най-светлите личности на човечеството, то какво ли ще е действителното положение на обикновените македонци в една държава, която на думи се стреми да бъде европейска, а в действителност не може да се помръдне от осъвремененото си Средновековие?
И под знамето на Разрухата върви към национален залез!


   НАРОДНА ВОЛЈА
“МАКЕДОНСКО МАЛЦИНСТВО НЯМА И НЕ МОЖЕ ДА ИМА“. ДОКОГА?!
Читај
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Читај
МАКЕДОНЦИТЕ И БУГАРИТЕ – НЕМААТ ОПШТА ИЛИ ЗАЕДНИЧКА ИСТОРИЈА – ИМААТ САМО ЗАЕДНИЧКИ МОМЕНТИ
Читај
ОБРАЌАЊЕ ПО ПОВОД ДОДЕЛУВАЊЕТО НА ПРИЗНАНИЕТО „НАЈДОБАР МЛАД НАУЧНИК”
Читај
ВСЕМАКЕДОНСКИ СЪБОР В ЧЕСТ НА ЯНЕ В МЕЛНИК
Читај


Македонија пее

ДО КАДЕ ИМА СОЈ МАКЕДОНСКИ

Имам земја мајка мила
многу јадовна
со векови роб што била
пак е јадовна
и кинеа волци врани
срце в постела
ја делеа од три страни
и на три дела. (2)

Рефрен:

Мечкин Камен славен
славен Илинден
а некој вели
народ безимен
ако нека вели
дури научи
до каде има
сој македонски. (2)

Има уште крв што блика
по бој нерамен
има уште глас што вика
за Мечкин Камен
Ти кинеа волци врани
срце в постела
те делеа од три страни
на три дела. (2)
Рефрен:...


БОГ ДА БИЕ, КОЈ ПРВ ПОЧНА

Бог да бие, кој прв почна, (2)
кој прв почна да ми оди на печалба,
на печалба, мило либе - Америка.

Три години, без работа, (2)
без работа, мило либе, ем, без пари, (2)

Параходот веќе пристигна, (2)
пари немам, мило либе да се качам. (2)

Ако сакаш да си дојдам, (2)
продај си го, мило либе, ѓерданчето. (2)

Ако не стаса ѓерданчето, (2)
продај си го мило елечето.
Праќај пари, мило либе, да си дојдам.


Поезия

ФИЛИПИКА

От българи
и гърци
по-жестока
окупация
светът
до днес
не помни.

От векове
дълбока,
жива,
люта
рана
в гърдите
на Егея
и на Пирин
незаръбена
остана.

Родена
с алчна
кръв
и мисли
в злоба
закалени
и закърмени,
и заклети
в кръста
на лъжата.

Кърви
земята
македонска
от окупатори
засята.

Сълзи
душата
на сърцето
за Пирин
и Егея.

Сълзят
площади,
улици,
дворове,
ниви
и градини,
дерета,
урви
и увини.

Орат
земята
плодородна
на Егея
и дишат
на Пирина
красотата.

Благинка
чужда,
македонска,
кой
не иска?
Кой?

Усмивка
скрита
хвърля
сянка
право
срещу
нас - в очите.


ПЕТЪР ХРИСТОВ
ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

TJ-Hosting
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2018 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting