Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
По повод Јубилејниот 90-ти роденден на Георги Христов (Јан Пирински)

ЖИВОТ, ПОСВЕТЕН НА МАКЕДОНСКИОТ НАРОД

РИСТО НИКОВСКИ

Малку народи во светот имале трагична историја како Македонците. Соседите секогаш им биле непријателски расположени, ги негирале и присвојувале, ги окупирале и масакрирале, ги асимилирале и искористувале, сееле раздор меѓу нив со цел полесно да ги контролираат, им ја краделе историјата... Така било со векови а горе - долу така е и денес, во 21 век. Тоа е неверојатно ама точно. Таквите услови секогаш создавале херои кои неуморно се бореле за својот народ, и, на крајот, победувале. Еден од нив, за македонскиот народ е и Георги Христов, кој целиот свој живот го посветил на нашата кауза. Гордо да се изјаснуваш како Македонец во земја како Бугарија е повеќе од храброст. Речиси 200 години, Софија градела болни и девијантни историски синдроми според кои нема Македонци, македонски јазик... а тие секогаш биле тука, секој можел да ги види и запознае, на целата територија на Македонија. И кај нас во Вардарскиот дел, и во Бугарија, не само во Пиринскиот дел, и во Егејскиот дел во Грција, и во делови на Албанија...
Веќе долго време, и во такви услови, Георги Христов среде Бугарија го издава весникот “Народна волја”, преку кој аргументирано илустрира дека, и покрај бугарските парадокси, Македонците се непобитна реалност, со сите свои национални карактеристики. Пишаниот збор е незаменлив и останува како траен историски белег. Токму затоа, весникот “Народна волја” има големо и суштинско значење за македонскиот народ. Тоа уште повеќе важи и за самиот Георги Христов, кој целосно се вградил во овој исклучително важен проект.
Јубилејниот 90-ти роденден на Георги е убав повод да му ги изразиме нашите искрени желби за добро здравје, среќа, многу радости и понатамошни успеси. Малку се луѓето кои ја заслужуваат нашата највисока почит, како што е тоа случајот со драгиот пријател Георги. Кога само ќе се помисли во какви услови тој работел и се борел за универзалните права на македонскиот народ, секој мора длабоко да му се поклони. Секогаш бил непоколеблив, свесен дека е во право и дека правдата победува иако најчесто мора долго да се чека.
И за Георги важат прекрасните стихови на Вапцаров:
Таа земја, сега што ја чекорам, таа земја, в пролет што ја буди југот, таа земја - не е моја земја,таа земја, простете: е туѓа? ...
Од срце му посакувам на Георги уште многу години на плодна работа во интерес на сите нас.
Ристо Никовски Мај, 2021
 
   НАРОДНА ВОЛЈА
КОЙ УНИЩОЖАВА ИСТОРИЧЕСКИТЕ ИСТИНИ? КОЙ ПРАВИ КОЩУНСТВО В БОЖИЯ ХРАМ?
Читај
КЪМ ВЪПРОСА ЗА НАРОДНОСТТА НА СТАРИТЕ МАКЕДОНЦИ
Читај
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Читај
МЕМОРАНДУМОТ НА МАНУ, МПЦ-ОА И УКИМ ПОВИКУВА НА ОДБРАНА НА НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ
Читај
СО БЛЕДСКИОТ ДОГОВОР БУГАРИЈА ПРИЗНАЛА МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК, НАРОД И МАКЕДОНЦИ, СЕ ШТО ДЕНЕСКА СПОРИ
Читај
В А Ж Н О   С Ъ О Б Щ Е Н И Е!

Известявамe читателите на вестник „Народна воля“, че книгата „Гневът на правдата“ от Ян Пирински вече може да четете и на интернет на следния адрес:

www.gnevot-na-pravdata.comБ Л А Г О Д А Р Н О С Т!

Редакцията на вестник “Народна воля” изказва своята най-искрена признателност и почит на Минчо Ташев от Канада за често изпращаната финансова помощ на вестник “Народна воля”.
Редакцията на вестника благодари на дарителя за патриотичния жест и му пожелава здраве, щастие и успехи в живота.СКРЪБНА ВЕСТ

ПЕТЪР СТОЕВ ХРИСТОВ

На 26.11.2020 година в град Благоевград почина Петър Стоев Христов, роден на 02.07.1936 година в село Яново, Санданско, Пиринския дял на Македония.

Петър Христов живя и израсна в семейство с македонско национално чувство, наследено от дядо му Стоян Христов, който е участвал в четите на Яне Сандански и Илия Кърчовалията в борбата за освобождението на Македония от турското робство и възстановяване на самостоятелна македонска държава. А стрико му Иван пък заедно с македонските партизани от Егейския дял на Македония участва за прогонването на българските окупационни войски от Македония. Всъщност Петър още от малък вече знае коя е неговата родина и националната си иден- тичност. А по примера на братята си Александър и Георги, Петър, пленен от музата на поезията, започва да пише стихове, някои от които се публикуват във в. „Народна воля”. Издава стихосбирката „Почти на ручей ромон” през 2003 година в Благоевград.

В поетичните му творби е отразена непрекъсната му жажда за доброта и човечност, и голямата му любов към Македония, за която посвети няколко стихотворения. Петър бе изключително скромен и човечен, с нежна душа на поет и с непокорен дух за правда и справедливост.

Председателството на ОМО „Илинден” – ПИРИН и редколегията на в. „Народна воля” изказват най-искрени съболезнования на опечалените!
Почивай в мир, Петре! Поклон пред светлата ти памет!!!


Поезия

ПЕСЕН ЗА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ

Грозна буря – черно ято
с гръм коситба ще коси –
иде гибел, от която
няма кой да го спаси.

Грозна буря се извива,
птици спрели песента.
Гоце Делчев са убили!
Тъжна, майко, е вестта!

Майски ден е, а след боя
потъмнява свода син.
Наведи се, майко моя,
да целунеш своя син!

А когато го прегърнеш
с две илинденски ръце,
в свято слънце ще превърнеш
най-безсмъртното сърце.

Нека в черната разлъка
пеят житни класове!
Нека робската ни мъка
ражда нови синове!

И над мъртвите усои
пак ще грейне сводът син.
И отново, майко моя,
ще вървиш след своя син!

И когато суховеи
веят мъртви знамена,
той ще пази от злодей
твоя дом и бъднина!

ПЕТЪР ХРИСТОВOur Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting