Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
Македонско-бугарската комисија за историски прашања

Бугарија сака да го наметне своето видување за историјата

Далибор Станковиќ

Следниот состанок на македонско-бугарската комисија за историски прашања ќе се одржи во октомври, по барање на македонската страна. На последната средба, македонските и бугарските историчари не постигнаа напредок, а по неуспешниот состанок бугарските историчари и политичари излегоаа со свои видувања за проблемот.
Ангел Димитров – копретседател на комисијата, за бугарските медиуми истакна дека нема напредок и ситуацијата нема брзо да се промени. Според него, потребната катарза во историското размислување не може да се случи без политичка волја, а компромиси во науката не треба да се прават и не треба да се очекуваат. Димитров исто така ги обвини своите колеги од македонска страна дека покажувале неподготвеност за конкретни разговори на одредени теми со одредени аргументи. Според бугарскиот историчар и поранешен амбасадор во Македонија, во разговорите немало академска дискусија и можност за да се дојде до решение. Ангел Димитров исто така посочи дека кај македонските историчари имало промена во пристапот, однсоно со барање за презентирање на сите гледишта, ако тоа го дозволуваат автентичните извори. За него ова е сериозен проблем.
Ангел Димитров
Со свое видување за проблемите во работењето на комисијата излезе и Кирил Топалов, исто така член на мешовитата комисија. Според Топалов, македонските историчари ги читаат фактите, истражувањата и толкувањата од бугарската и странската историографија како што ѓаволот го чита Евангелието. Го поминавме времето во кое тие очигледно сè уште живеат. Според него, историчарите од македонска страна наместо да направат уште еден обид да дојдат до прифатлив текст за нивните учебници за суштината на царството на Самуил, за Григор Парличев и Гоце Делчев, тие доставиле апстрактен и нелогичен текст за објаснување за овој мултиперспективен историски пристап.
Топалов за бугарските медиуми исто така истакна дека низ срцата на една третина од бугарското население тече крвта на оние Бугари кои загинаа за слободата на Македонија за време на Илинден, Охридско-дебарското, Кресненско-разлошкото и ред други востанија, како и на фронтовите во двете балкански и Првата светска војна, водени од бугарскиот народ за ослободување на Македонија. И ние, нивните потомци, никогаш нема да прифатиме дека нашите дедовци не биле Бугари, не зборувале бугарски јазик и не ги дале своите животи со јасна бугарска национална свест.
За работата на македонско-бугарската комисија со свои погледи во медиумите излезе и европратеникот од ГЕРБ, Андреј Ковачев. Според него, расправата не се однесува за сегашниот идентитет и јазик. Договорот зборува за заедничка историја на двата присутни народи. Заедничка бугарска историја, не споделена, не испреплетена, но заедничка за истата етничка група во минатото, која етничка група несреќна судбина и големите сили започнаа брутално да ја делат на почетокот на 20 век. Ковачев исто така вели дека секој има право на самоопределување, а омразата и неединството може да се надминат само преку европска интеграција.
Македонско-бугарската комисија за историски прашања
И покрај обидите на бугарските историчари и политичари да ја префрлат вината, односно дека Македонија е виновна за бугарското вето, но очигледно е дека бугарската страна се обидува да ги наметне своите видувања. Според македонските аналитичари кој ја следат работата на комисјата, главниот проблем произлегува од декларацијата која беше усвоена во бугарското собрание, а оваа декларација се одрази во работата на мешовитата комисија. Ангел Димитров ги обвини македонските историчари дека се неподготвени за конкретни разговори на одредени теми, меѓутоа токму Димитров и бугарските историчари ретерираа од договорените работи, како што е чествувањето на Григор Прличев, со што се блокира работата на комисијата. Уште во 2018 година, на заедничката пресконференција на Драги Ѓоргиев и Ангел Димитров беше истакнато дека е постигната согласност за заедничко чествување на Прличев, меѓутоа бугарските историчари го проблематизраа терминот македонска култура, односно значењето на Григор Прличев за македонската култура.
Работата на комисјата е блокирана и од лични моменти на накои од членовите. Кирил Топалов има македонско потекло, тој е потомок на македонски бегалци од Дебар. И покрај потеклото, тој има бугарско национално сознание. Очигледно е дека оваа условеност се одразува врз ставовите на Топалов, а отука е и неговата изјава дека – Ние, нивните потомци, никогаш нема да прифатиме дека нашите дедовци не биле Бугари, не зборувале бугарски јазик и не ги дале своите животи со јасна бугарска национална свест. – Искажувањето на Топалов е далеку од етичка и професионална, бидејќи личните моменти немаат место во работата на мешовитата комисија.
Според познавачите на оваа проблематика, бугарските историчари и политичари одбиваат да го прифатат мултиперспективен историски пристап, односно одбиваат на учебниците по историја да бидат искажани и други видувања за историските личности и настани. Во светската историка наука за многу настани и личности постојат различни видувања, меѓутоа бугарските историчари сакаат да ги наметнат своите тези. Затоа во учебниците по историја нема место за искажувањето на германскиот историчар Јохан Густав Дројзен кој во својот историски атлас, државата на средновековниот владетел Самуил ја именува како Македонско царство на Словените со што прави динстикција помеѓу Првото бугарско царство и Самуиловата држава.
Карта на Самоиловото Царство од 993-1018, печатена во Историски атлас од 1886, именувано како македонско царство на Словените, од германскиот историчар Јохан Густав Дројзен
Но за бугарската страна не се важни историските извори и научни видувања, туку бугарските историски тези кои се обидуваат да ги наметнат преку работата на комисијата и блокирањето на Македонија во ЕУ. Затоа Андреј Ковачев говори за заедничка бугарска историја, не споделена, не испреплетена, но заедничка за истата етничка група во минатото. Односно Македонците се вештачка нација, имаат бугарски етнички корени и имаат право на самоопределување, но од 1944 година. Не треба да заборавиме дека бугарската страна бара политичко решение, затоа Ангел Димитров вели дека е потребна политичка волја.
 
   НАРОДНА ВОЛЈА
Слоганот „Македонија е бугарска“ прогласен за официјална стратешка цел на Бугарија е закана по мирот
Читај
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Читај
Гласовете ви чуваме
Читај
Бугарија да ги изврши пресудите во корист на здруженијата на Македонците
Читај
Бугарија сака да го наметне своето видување за историјата
Читај
В А Ж Н О   С Ъ О Б Щ Е Н И Е!

Известявамe читателите на вестник „Народна воля“, че книгата „Гневът на правдата“ от Ян Пирински вече може да четете и на интернет на следния адрес:

www.gnevot-na-pravdata.comБ Л А Г О Д А Р Н О С Т!

Редакцията на вестник “Народна воля” изказва своята най-искрена признателност и почит на Минчо Ташев от Канада за често изпращаната финансова помощ на вестник “Народна воля”.
Редакцията на вестника благодари на дарителя за патриотичния жест и му пожелава здраве, щастие и успехи в живота.СКРЪБНА ВЕСТ

ПЕТЪР СТОЕВ ХРИСТОВ

На 26.11.2020 година в град Благоевград почина Петър Стоев Христов, роден на 02.07.1936 година в село Яново, Санданско, Пиринския дял на Македония.

Петър Христов живя и израсна в семейство с македонско национално чувство, наследено от дядо му Стоян Христов, който е участвал в четите на Яне Сандански и Илия Кърчовалията в борбата за освобождението на Македония от турското робство и възстановяване на самостоятелна македонска държава. А стрико му Иван пък заедно с македонските партизани от Егейския дял на Македония участва за прогонването на българските окупационни войски от Македония. Всъщност Петър още от малък вече знае коя е неговата родина и националната си иден- тичност. А по примера на братята си Александър и Георги, Петър, пленен от музата на поезията, започва да пише стихове, някои от които се публикуват във в. „Народна воля”. Издава стихосбирката „Почти на ручей ромон” през 2003 година в Благоевград.

В поетичните му творби е отразена непрекъсната му жажда за доброта и човечност, и голямата му любов към Македония, за която посвети няколко стихотворения. Петър бе изключително скромен и човечен, с нежна душа на поет и с непокорен дух за правда и справедливост.

Председателството на ОМО „Илинден” – ПИРИН и редколегията на в. „Народна воля” изказват най-искрени съболезнования на опечалените!
Почивай в мир, Петре! Поклон пред светлата ти памет!!!


Поезия

ПЕСЕН ЗА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ

Грозна буря – черно ято
с гръм коситба ще коси –
иде гибел, от която
няма кой да го спаси.

Грозна буря се извива,
птици спрели песента.
Гоце Делчев са убили!
Тъжна, майко, е вестта!

Майски ден е, а след боя
потъмнява свода син.
Наведи се, майко моя,
да целунеш своя син!

А когато го прегърнеш
с две илинденски ръце,
в свято слънце ще превърнеш
най-безсмъртното сърце.

Нека в черната разлъка
пеят житни класове!
Нека робската ни мъка
ражда нови синове!

И над мъртвите усои
пак ще грейне сводът син.
И отново, майко моя,
ще вървиш след своя син!

И когато суховеи
веят мъртви знамена,
той ще пази от злодей
твоя дом и бъднина!

ПЕТЪР ХРИСТОВOur Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting